• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Den Bosch: "Data van Froome zijn niet alarmerend of verdacht"

  Paul Van Den Bosch is de topsportcoach van o.a. Sven Nys.

  Topsportcoach Paul Van Den Bosch heeft voor Sporza de testresultaten van Tour-winnaar Chris Froome bekeken. De Brit van Team Sky maakte die vandaag bekend om aan te tonen dat hij clean is. Van Den Bosch zit op dezelfde lijn: "Als je tweemaal de Tour wint, ben je een uitzonderlijk renner. De data zijn die van een zeer goed renner met een heel hoog potentieel. Maar ze zijn niet alarmerend of verdacht."

  Van Den Bosch is er dus van overtuigd dat Froome niet meer verdacht kan worden gemaakt van het gebruik van verboden middelen, wat een pak critici aan zijn adres toch doen.

  De meeste van de gepubliceerde waarden, zoals een vermogen van 420 Watt, zijn zelfs niet heel uitzonderlijk voor een gewone ronderenner.

  "Als we de absolute waarden zien van Froome, dan is daar zeker niks verdachts aan. Ik kan meteen tien tot 20 waarden laten zien die hetzelfde zijn en bij renners die in mijn ogen evenmin verdacht zijn."

  "Als we dat bij Froome gaan delen door zijn lichaamsgewicht (67 kg), komen we uit op 6,25 Watt per kilogram. Dat zijn zeer hoge en zeer goede waarden. Maar zijn dat waarden die niet worden geregistreerd bij andere renners? Absoluut niet."

  Froome onderscheidt zich van mindere goden met zijn VO2-max-waarde, een bijna volledig aangeboren gegeven dat toont hoeveel zuurstof je lichaam kan transporteren naar je werkende spieren.

  Froome scoort een heel hoge 88, al is hij niet de enige: "Ik vermoed dat er binnen het peloton nog een aantal renners zijn die een heel hoge VO2-max hebben. Froome heeft uiteindelijk de Tour niet gewonnen met een half uur voorsprong. Hij had minder dan twee minuten voor op Quintana. Dan kan je veronderstellen dat Quintana ook een zeer hoge VO2-max zal hebben."

  Bekijk hieronder het uitgebreide interview met Paul Van Den Bosch