• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Alphen: "Olympische limiet moet formaliteit zijn"

  Op de Spelen in Londen was Hans Van Alphen (33) nog een van de Belgische uitblinkers met een vierde plaats. Ongeveer 9 maanden voor de Spelen in Rio is de tienkamper nog niet zeker van zijn plaats in de Belgische selectie. "Met een normale winter zou die olympische limiet toch een formaliteit moeten zijn", zegt de tienkamper aan Sporza.

  "Gebaald"

  Hans Van Alphen deed eind september een gooi naar de olympische limiet in Talence, maar een valse start op het openingsnummer van die tienkamp gooide roet in het eten.

  "Ik heb na Talence een paar dagen gebaald, maar heb die tienkamp uiteindelijk snel verwerkt. Je kunt er veel achter zoeken, maar ik had gewoon pech. Mijn prestatie had niets te maken met mijn vorm", vertelt Van Alphen op Lanzarote, waar hij vorige week aan de slag was op de BOIC-stage.

  "Formaliteit"

  Hoe dan ook, minder dan een jaar voor de Spelen is Hans Van Alphen nog altijd niet zeker van zijn stek in de Belgische selectie.

  "Bij mijn vorige deelnames aan de Spelen was ik steeds het jaar voordien al zeker van mijn kwalificatie. Maar het is al lang duidelijk dat het geen gemakkelijke olympiade zal worden", voorspelt de minzame atleet.

  Van Alphen zal wellicht niet wachten tot de meerkampmeeting in Götzis om opnieuw een gooi te doen naar de olympische limiet.

  "Ik kies misschien voor een meeting die eerder op de kalender staat, zoals in Firenze of in Zuid-Afrika. Götzis wordt in mei georganiseerd en dat is toch vrij laat. Ook de weersomstandigheden kunnen er tegenvallen."

  Twijfelt de Belgische meerkamper overigens aan het behalen van die limiet? "Als ik dat zou doen, zou het toch erg zijn", luidt het. "Met een normale winter zou die limiet een formaliteit moeten zijn. Daar ga ik toch vanuit."

  "Nu geen blessures en dat is een hele verademing"

  Hans Van Alphen heeft lang gesukkeld met veel blessures, maar voelt zich momenteel naar eigen zeggen fysiek goed. "Voor het eerst sinds de Spelen in Londen kan ik zonder last aan mijn voorbereiding op het volgende seizoen beginnen", vertelt hij.

  "Het is fijn om een eerlijke start te hebben. Ik hoop dat ik de winter zonder kwaaltjes kan beleven. Ik heb bijna twee jaar met pijn rondgelopen en dat kruipt ook in je hoofd. Het is niet leuk om elke training met pijn te beginnen. Dit is dus een hele verademing."

  "Ik merk wel dat het moeilijker wordt om mijn snelheid weer op niveau te krijgen. Een ander punt is de recuperatie. Vroeger kon ik elke training afhaspelen, nu heeft mijn lichaam af en toe meer rust nodig."

  Coach Vandeven over Van Alphen

  Hans Van Alphen werkt samen met Wim Vandeven aan zijn comeback. "Het heeft tijd gekost, maar nu beschikt Hans weer over al zijn krachten", vertelt de coach in een radioreportage van Sporza.