• home
 • video
 • pas verschenen

  Isinbajeva: "Waarom word ik gestraft voor fouten van anderen?"

  Jelena Isinbajeva hoopt in Rio in schoonheid afscheid te kunnen nemen.

  Polsstoklegende Jelena Isinbajeva had op de Spelen van Rio afscheid willen nemen van de sport, maar door de Russische schorsing dreigt dat in het water te vallen. "Toen ik de schorsing vernam, was ik in shock."

  Drie Russische atletiektoppers hebben maandag op een persconferentie hun ongenoegen kenbaar gemaakt over de schorsing die de Internationale Atletiekfederatie Rusland heeft opgelegd.

  Wereldrecordhoudster Jelena Isinbajeva nam het vaakst het woord. "Waarom worden eerlijke sporters zoals ik gestraft voor fouten van anderen?", vraagt ze zich af. "Ik was in shock toen ik het nieuws vernam."

  "Volgens WADA-voorzitter Dick Pound ben ik een slachtoffer van het systeem. Maar ik ben geen slachtoffer van het systeem, ik sta net buiten het systeem."

  Mogelijk kunnen de Russische atleten wel deelnemen aan de Spelen in Rio, maar dan onder olympische vlag. "Ik weet dat daarover gepraat wordt, maar het zal sowieso niet hetzelfde zijn. We willen onze nationale hymne kunnen zingen."

  "Verdachte" Sjoebenkov: "Dit maakt me heel boos"

  Opvallend is dat Jelena Isenbajeva werd geflankeerd door Anna Tsjitsjerova, olympisch kampioene hoogspringen, en Sergej Sjoebenkov, wereldkampioen 110 meter horden. Die laatste werd de voorbije dagen nochtans in opspraak gebracht door de Belgische atleet Michael Bultheel, die onthulde dat Sjoebenkov op het EK voor teams ostentatief weigerde naar de dopingcontrole te gaan (zie "Lees ook").

  Sjoebenkov speelde in ieder geval de vermoorde onschuld op de persconferentie. "Ik word gestraft voor iets wat ik niet gedaan heb. Dit maakt me heel boos. Dit lijkt op wat mijn moeder is overkomen. De geschiedenis herhaalt zich." Sjoebenkov is de zoon van zevenkampster Natalia Sjoebenkova, die de Spelen van 1984 miste door de Sovjet-boycot.