• home
 • video
 • pas verschenen

  Cavendish tekent voor MTN-Qhubeka: "Rijden voor een hoger doel"

  Mark Cavendish (30) verlaat Etixx-Quick Step na drie seizoenen.

  De Afrikaanse wielerploeg MTN-Qhubeka heeft de komst van Mark Cavendish bevestigd. Ook Mark Renshaw en Bernhard Eisel, vrienden van de Britse spurter, tekenden een contract. Het was al bekend dat Cavendish Etixx-Quick Step zou verlaten. Cavendish kijkt uit naar de nieuwe uitdaging: "Iedereen zag hoe sterk dit team in 2015 was."

  Er werd al maanden gespeculeerd over de toekomst van Mark Cavendish bij het team van Boonen en co. Vorige week liet teammanager Patrick Lefevere verstaan dat de Brit vertrekt, om financiële redenen (zie Lees ook).

  Zijn nieuwe werkgever wordt Ryder Cycling, de eigenaar van MTN-Qhubeka, dat vanaf volgend seizoen als Dimension Data door het peloton zal fietsen.

  Cavendish heeft er zin in: "Ik heb de groei van het team van nabij gevolgd, vooral dit seizoen, en ben onder de indruk van de spirit, kracht en dynamiek van de groep."

  In 2015 werd MTN het eerste Afrikaanse merkenteam in de Tour, en meteen met succes, met ritwinst én een 13e plaats van onze landgenoot Serge Pauwels.

  "Het merendeel van het peloton heeft gezien hoe ongelooflijk sterk MTN heeft gereden dit seizoen", gaat Cavendish voort. "Ik wil het team aan nog meer zeges helpen samen met sterke renners als Renshaw, Boasson Hagen, Farrar, Teklehaimanot, Cummings en Eisel. Maar ik zal ook mijn steentje bijdragen om jonge, Afrikaanse renners naar de top te loodsen."

  En Cavendish ziet nog een extra reden om deze stap te zetten: "Voor mij persoonlijk is het ook belangrijk dat ik voor een hoger liefdadigheidsdoel kan rijden: ik wil er mee voor helpen zorgen dat mensen die fietsen nodig hebben, fietsen krijgen." Meer kinderen op de fiets krijgen in Afrika, is al jaren het uitgangspunt van het wielerteam.

  "Komst van Cavendish is reuzestap voor team"

  Teammanager Douglas Ryder is maar wat blij met de drie topnamen: "Wij willen met het team op wereldvlak nog een niveautje hoger meespelen, de komst van Mark is daarin een enorme stap voorwaarts."

  "Met Renshaw en Eisel trekken we ook veel ervaring aan. Met het talent dat we al hadden, geeft dit ons team veel meer mogelijkheden."

  Tweets: