• home
 • video
 • pas verschenen

  WADA-lijst van 114 dopinggeschorste begeleiders: 1 Belg, 61 Italianen

  Geert Leinders, oud-teamarts van Rabobank, is de enige Belg op de lijst.

  Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft een lijst gepubliceerd met de namen van trainers, dokters en begeleiders die geschorst zijn wegens hun betrokkenheid bij dopingpraktijken. De lijst telt 114 namen. Er staan 61 Italianen op en één Belg: Geert Leinders, de voormalige ploegdokter van de Rabobank-wielerploeg.

  Met dit nieuwe initiatief wil het WADA de atleten helpen. "Werk niet samen met iemand die een inbreuk op de antidopingregels gepleegd heeft", benadrukt WADA-voorzitter Craig Reedie.

  "De atleten krijgen met deze lijst extra informatie. Wie kunnen ze vertrouwen en wie niet? Het WADA is er zich immers meer en meer van bewust dat atleten zich nooit alleen doperen en dat ze vaak aangemoedigd worden door iemand uit hun omgeving", luidt het in het bijhorend persbericht.

  De bekendste namen op de lijst zijn die van de Italiaanse dopingdokter Michele Ferrari, die onder meer samenwerkte met Lance Armstrong, Trevor Graham (ex-coach van Marion Jones) en Jon Drummond (ex-coach van Tyson Gay).

  Geert Leinders is de enige landgenoot tussen de 114 namen. De dokter kreeg begin dit jaar een levenslange schorsing. De zaak tegen Leinders begon in 2012, toen zijn naam opdook in het onderzoek dat het Amerikaanse dopingagentschap (USADA) voerde naar doping.

  Verschillende oud-renners van Rabobank, onder wie Leipheimer, Nelissen en Rasmussen, getuigden hoe Leinders een cruciale rol speelde in hun dopinggebruik.

  Om de drie maanden actualiseren

  De namen van de trainers, dokters en begeleiders van wie een procedure lopende is, worden niet op de lijst gezet. Het WADA zal de nieuwe lijst om de drie maanden actualiseren.