• home
 • video
 • pas verschenen

  Dury: "We hebben weer leiders, winnaars en persoonlijkheden"

  Na een minder seizoen kan er nu weer gelachen worden bij Zulte Waregem. Coach en sportief manager Francky Dury is "gelukkig". "Als je leiders, winnaars en persoonlijkheden in je team hebt en je kunt samen werken naar een doel, dan is er niets mooiers in de sport."

  Eén jaar geleden stond Zulte Waregem na tien speeldagen allerlaatste in de Jupiler Pro League. Na de knappe 7 op 9 tegen Club Brugge, Oostende en Gent op de derde plaats.

  Dury kon Zulte Waregem vorig seizoen behoeden voor de degradatie en zette de ploeg weer op de rails. "Als de machine draait, dan hoef je er enkel wat olie op te doen. Maar als de machine niet draait, dan moet je andere stukken steken."

  "We hebben een stukje ervaring moeten binnenhalen", zegt Dury. "Leye, Bossut en Lepoint, dat zijn persoonlijkheden. Als je met die jongens praat, hebben ze inhoud en dat vind ik belangrijk."

  "We hebben nu een pak winnaars die als eerste de mouwen opstropen. Onur Kaya bijvoorbeeld heeft een duidelijke mening en hij weet waarover het gaat."

  "Als je leiders, winnaars en persoonlijkheden in je team hebt en je kunt samen werken naar een doel, dan is er niets mooiers in de sport. Vandaag heb ik dat gevonden, met een mooi team om mee te werken."

  "Buitenland is geen optie, ik heb hier een project"

  Dury is zowat vergroeid met Zulte Waregem. Na zijn eerste periode bij de fusieclub is hij nu al weer sinds 2012 aan de slag in het Regenboogstadion en zijn contract loopt nog tot 2023.

  "Dat betekent dat ik een doel en een project heb. Ik wil hier ooit in een nieuw stadion Europees spelen, dan zal ik tevreden zijn. Dat is een geweldige doelstelling voor deze club", zegt Dury.

  "Het zal zeker nog vier jaar duren voor het nieuwe stadion helemaal af is. Dan praat je over 2019. Dan moet het mogelijk zijn om snel Europees voetbal af te dwingen. Dat zou een geweldige drive geven."

  "We zijn afhankelijk van het nieuwe stadion. Ik wil Zulte Waregem doorheen deze moeilijke periode loodsen. Daarna kunnen we ons budget verhogen met 30% en dan ben je vertrokken."

  Twee jaar geleden leek Dury op weg naar Rijsel. "Ik heb ondertussen andere mooie aanbiedingen gekregen, maar dat is vandaag niet aan de orde. Ik heb hier een project en daar wil ik voor gaan."

  "Het buitenland is vandaag geen optie. Dat is geen gebrek aan ambitie, ik heb veel ambitie. Als sportief manager draag ik veel verantwoordelijkheid. Ik denk mee in de jeugdopleiding, ik zie het als er logistiek bijgestuurd moet worden. Ik probeer een schakel te zijn op sportief vlak en dit geeft veel betrokkenheid. Ik ben nu gelukkig."