• home
 • video
 • pas verschenen

  Basketbalwereld rouwt om NBA-legende Moses Malone

  Moses Malone (r) won aan de zijde van Julius Erving (l) de NBA-titel in 1983.

  NBA-legende Moses Malone is op 60-jarige leeftijd overleden. Malone werd in zijn carrière drie keer verkozen tot MVP en pakte in 1983 de titel met Philadelphia. In 1997 werd hij opgenomen in een lijst van beste 50 spelers in de NBA-geschiedenis.

  Moses Malone was de eerste speler die rechtstreeks vanuit "High School", onze middelbare school, de overstap maakte naar de profs. Hij tekende een contract bij ABA-club Utah Stars. In 1976 werd de ABA (American Basketball Association) bij de NBA gevoegd.

  De 2,08m grote center speelde in zijn carrière voor acht verschillende clubs, maar beleefde zijn hoogtepunt in 1983 bij de Philadelphia 76ers. Aan de zijde van die andere NBA-legende Julius Erving pakte Malone dat jaar zijn enige NBA-titel.

  Malone gaat de geschiedenis in als een van de beste rebounders in de NBA. Met 6.731 aanvallende rebounds voert hij de ranglijst aller tijden aan. In totaal plukte hij 16.212 rebounds, daarmee prijkt hij op de vijfde plaats. Met 27.409 punten in zijn hele carrière is hij de op zeven na beste schutter in de NBA-geschiedenis. Drie keer werd hij verkozen tot MVP, de meeste waardevolle speler.

  "Het is moeilijk om duidelijk te maken wat Moses als mens en als speler heeft bijgedragen aan onze club en aan de stad Philadelphia", laten de 76ers weten. "Moses zal voor altijd herinnerd worden als een icoon van de meest succesvolle periode van onze club."

  Ook de Houston Rockets, een andere ex-club van Malone, hebben al gereageerd op zijn overlijden. "We zijn allemaal ontzettend bedroefd. Hij is een van de beste spelers in de geschiedenis van onze club en van het basketbal", klinkt het.

  Tweets over Moses Malone: