• home
 • video
 • pas verschenen

  Bart Verhaeghe wordt na EK ondervoorzitter voetbalbond

  Bart Verhaeghe wordt lid van de Raad van Bestuur van de voetbalbond.

  De Pro League heeft vergaderd over de hervorming van de Belgische voetbalbond. Bart Verhaeghe zal een prominente rol spelen in de Raad van Bestuur. De voorzitter van Club Brugge wordt na het Europees kampioenschap van 2016 ondervoorzitter.

  Na de nipte herverkiezing van François De Keersmaecker als bondsvoorzitter eiste de vereniging van profclubs meer inspraak in de Raad van Bestuur, waar alle belangrijke beslissingen genomen worden. Die krijgt ze nu ook. De Pro League levert de ondervoorzitter.

  Philippe Collin (Anderlecht) vult die functie in tot en met het Europees kampioenschap van 2016 in Frankrijk. Daarna volgt Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe, nieuw in de Raad van Bestuur, hem op.

  Voortaan heeft de Pro League evenveel stemmen in de Raad van Bestuur als de amateurs: vijf tegen vijf.

  Als het bij een stemming nu tot een gelijke stand komt, is het aan de voorzitter De Keersmaecker en zijn vicevoorzitter (Collin of Verhaeghe) om tot een compromis te komen.

  Vervanger Marc Coucke

  In het Uitvoerend Comité krijgt de Pro League vanaf volgend seizoen twee extra stemmen. In totaal zullen acht vertegenwoordigers van de profclubs in het comité zetelen. De amateurclubs hebben zeven vertegenwoordigers.

  Herman Wynants (Westerlo) vervangt Marc Coucke in het Uitvoerend Comité. De voorzitter van KV Oostende stapte op na de voorzittersverkiezingen. Paul Van der Schueren (OH Leuven) volgt Wynants op vanaf het seizoen 2017-2018.

  Nieuwe CEO op 1 juli 2016

  Nog nieuws uit het bondsgebouw: Gérard Linard blijft tot en met het EK van 2016 secretaris-generaal. In tussentijd zoekt de voetbalbond een opvolger via een externe firma en een comité met voorzitter De Keersmaecker, een vertegenwoordiger van de Vlaamse vleugel, een van de Waalse vleugel en twee van de profclubs. Op 1 mei 2016 moet de nieuwe CEO aan de slag gaan, vanaf 1 juli volgt hij Linard op.