• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Cauwer: "Quintana gaat deze Tour opengooien"

  "Quintana wordt de gevaarlijkste klant voor Froome"

  Sporza-commentator José De Cauwer heeft genoten van de eerste Tourweek en blikt vooruit naar het vervolg. "Lotto kan niet zonder Greipel en de zege van Martin vond ik het mooist", zegt De Cauwer. "Vanaf nu zal het met zijn allen tegen Froome zijn."

  "De eerste negen ritten kunnen we geen voorspel noemen, want er is al heel wat gebeurd", zegt De Cauwer. "Alle etappes hebben gebracht wat we ervan verwacht hadden, alleen de kasseirit was misschien wat minder dan we gehoopt hadden."

  "Het was misschien een verrassing, maar Rohan Dennis was een schitterende eerste winnaar in deze Tour. Als je dan ook ziet wat hij deed in de ploegentijdrit, fantastisch."

  "Het is eigenlijk verbazend hoe dicht BMC en Sky bij elkaar geëindigd zijn in die ploegentijdrit. Zes tienden van een seconde na 28 kilometer met al die bochten en een hele zware klim op het einde..."

  "Ook Greg Van Avermaet was weer sterk in de ploegentijdrit. Er komt op dit moment geen enkele Belg in zijn buurt. Van Avermaet is voetballer geweest, maar hij heeft niet het instinct van de spits. Hij is dan ook doelman geweest... Toch zullen die overwinningen er komen, misschien wel op het moment dat hij net dat tikkeltje minder is. In het wielrennen kan je soms te gretig zijn."

  Komt er nog wel een Belgische ritzege in deze Tour? "Zeg nooit nooit. Niemand had gedacht dat Jan Bakelants twee jaar geleden een rit zou winnen of dat Jelle Vanendert ooit een etappe zou winnen in de Tour. Maar het ziet er inderdaad niet super uit."

  "Lotto-Soudal heeft Greipel gewoon nodig"

  De Belgische renners wisten nog geen rit te winnen, maar de Belgische ploegen hebben wel al mooi geoogst: André Greipel won twee ritten voor Lotto-Soudal en Etixx-Quick Step mocht vieren dankzij Martin, Stybar en Cavendish.

  "Lotto-Soudal heeft Greipel gewoon nodig. Tim Wellens is niet goed genoeg om een ploeg rond te vormen en dat zou ook voor Jurgen Van den Broeck het geval geweest zijn. Je hebt iemand nodig die koersen kan winnen en zo iemand is Greipel."

  "Hij kan het nu blijkbaar ook zonder zijn loodsen. De treintjes zijn overigens vaak ontspoord in de eerste week. Dat is iets nieuws in de Tour, want de voorbije jaren kwam Giant steevast naar voren op twee kilometer van de finish."

  "De Etixx-zege die mij het meeste plezier heeft gedaan is die van Tony Martin. Door wat er eerder in de Tour gebeurd was (Martin greep in de eerste ritten telkens nipt naast de gele trui, red), maar ook omdat je je soms afvraagt of die Duitser wel emoties heeft. Maar dan zie je de tranen in zijn ogen en gun je het hem wel."

  "Straf overigens dat Peter Sagan nog geen rit heeft gewonnen. Hoe vaak kan je als tweede of derde eindigen... Maar hij zal de groene trui pakken."

  "Ik vind dat Froome enorm nerveus acteert"

  "Alle klassementsmannen hebben al eens een tik gekregen, behalve Froome", vat De Cauwer de eerste week van de Tourfavorieten samen.

  "Niemand van de vier topfavorieten heeft mij voorlopig teleurgesteld. Nibali heeft een tikje opgelopen op de Mûr-de-Bretagne en pech gehad in de etappe naar Neeltje Jans, maar in de ploegentijdrit gaf hij toch een goeie indruk."

  "Ik heb geen twijfels over Froome, maar ik vind toch dat hij enorm nerveus acteert. Het zal met zijn allen tegen Froome zijn vanaf nu."

  "Ik denk dat er op een bepaald moment een coalitie zal ontstaan tussen Nibali en Contador in de afdaling en we weten dat Froome en Quintana niet de topdalers zijn."

  "Maar toch denk ik dat Quintana uiteindelijk nog de gevaarlijkste zal zijn. Quintana gaat ons nog verbazen, hij gaat deze Tour opengooien. Zijn smile na de ploegentijdrit zegt alles. Hij is goed, hij gaat meer dan alleen pigment brengen in deze Tour."