• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgische Astana-dokter: "Nibali mentaal sterker dan Froome"

  Joost De Maeseneer: "Soms vraag ik me af: is dit het nog wel waard?"

  Joost De Maeseneer heeft sinds zijn komst bij Astana al heel wat dopingstormen moeten doorstaan. Bij Sporza probeert de arts van de Kazakse ploeg de twijfels weg te nemen. Maar hij begint met zijn kijk op de kansen van Vincenzo Nibali.

  Astana heeft nog niet echt indruk kunnen maken in de eerste Tourweek. Joost De Maeseneer weet waarom. "We hebben veel zieken gehad, veel diarree ook. Dat is niet in de pers verschenen. Maar nu is het allemaal in orde."

  Vincenzo Nibali is wel gespaard gebleven. "Hij is gevallen, maar dat was niet zo erg. Op de Mûr-de-Bretagne had hij wel even een probleempje, maar we denken dat het in orde komt."

  "Nibali is een atypische Italiaan. Hij is niet iemand die roept en gebaart. Hij blijft er altijd rustig bij. Dat is een van zijn sterktes. In de Dauphiné had hij ook een mindere dag, maar heeft hij een dag later iedereen naar huis gereden. Ik blijf in hem geloven."

  "Iedereen zegt dat Froome de topfavoriet is, maar ik denk dat Nibali mentaal sterker is. Froome heeft veel meer stress en je wint de Tour door rustig te blijven. Je wordt als renner makkelijk meegesleurd in de heksenketel van de Tour."

  "Maar je kunt voor alle favorieten beargumenteren dat ze de Tour kunnen winnen. Contador vind ik mentaal de sterkste, terwijl Quintana veruit de beste klimmer is."

  "Marathonlopers zijn nog magerder dan Froome"

  Terwijl Nibali er op het oog nog normaal gebouwd uitziet, oogt Chris Froome erg mager. Niet té mager? "Ik heb daar een andere kijk op", zegt De Maeseneer. "Toen ik nog voor Riis werkte, hamerde die altijd op het vetpercentage. Wij waren eerst sceptisch, maar we stelden wel vast dat de renners met het laagste vetpercentage het best presteerden."

  "Ik hecht daar bij Astana nu ook veel belang aan. Vorig jaar zei ik tegen Nibali het hele jaar lang dat hij te zwaar stond. Pas bij de start van de Tour was hij op niveau en toen vloog hij."

  "Froome ziet er mager uit, maar hij heeft misschien een vetpercentage van 5%. Dat is niet alarmerend. Marathonlopers hebben een vetpercentage van 3 à 4%."

  "Sterk in de Giro? Niet door doping, maar door talent en motivatie"

  Joost De Maeseneer werd vorig jaar naar Astana gehaald in de hoop het imago van de ploeg op te krikken. Maar dat is niet gelukt. Integendeel.

  "Alles ging goed, tot plots de broers Iglinski positief testten. Als arts moet je dat toch gezien hebben, zeggen ze dan? Maar ze worden niet elke dag gecontroleerd."

  "Tegelijkertijd waren er drie positieve gevallen bij het jeugdteam van Astana. Dat vond ik een echte schande. We vochten zo hard voor een nieuw imago, maar toen was het om zeep."

  Het machtsvertoon in de Giro deed de wenkbrauwen opnieuw fronsen, ook in het peloton. "Die uitspraken waren kort door de bocht. Oké, je kunt je vragen stellen bij de ploeg, want Astana was fantastisch. Maar we hadden gewoon de sterkste ploeg. Dat had niets met doping te maken, vooral met talent en motivatie."

  Volgens De Maeseneer kwam Mikel Landa, de verrassende derde, niet uit het niets. "Ik steek voor niemand mijn hand in het vuur, maar zijn fysieke testen in de winter waren al op het niveau van Nibali."

  "Ik heb altijd ethisch gewerkt"

  De Maeseneer draait al een eeuwigheid mee in het wielrennen. Zo was hij 15 jaar in dienst bij Deense ploegen, onder meer van Bjarne Riis. "Maar ik heb altijd ethisch gewerkt", houdt hij vol. "Het is niet voor niets dat mijn naam niet voorkomt in het Deense dopingrapport. Ik heb nooit meegespeeld met het spelletje van epo, bloeddoping, groeihormonen en wat dan ook."

  "Natuurlijk wist ik dat er vroeger ook gefoefeld werd. Maar wij waren als artsen niet de dopeurs, maar eerder de controleurs. De bedoeling was dat het niet gebeurde. Niet. Als je de deur op een kiertje zet, waar eindigt het dan? Maar wij hebben er ook problemen mee gehad. En Riis was dan heel strikt: die mannen verdwenen uit de ploeg."

  "Soms, als ik mij weer eens moet verdedigen, denk ik wel eens: is het dit allemaal nog wel waard? Maar dat gevoel verdwijnt als je bij de renners bent. Ik heb zoveel respect voor hen."