• home
 • video
 • pas verschenen

  TAS geeft zege in beruchte match nu toch aan Albanië

  Onder meer Nemanja Gudelj was niet gelukkig met de drone.

  Het TAS heeft de zege in de beruchte match tussen Servië en Albanië op 14 oktober vorig jaar nu toch toegewezen aan Albanië. Eerder had de UEFA Servië als winnaar aangestipt, maar geen punten uitgedeeld. Albanië krijgt de punten nu wel.

  De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Albanië liep danig uit de hand afgelopen najaar. De wedstrijd werd stilgelegd op enkele minuten van de rust, bij een 0-0 stand. Op dat moment was een drone met een Albanees-nationalistische vlag het stadion binnengevlogen.

  Wat volgde was een gevecht tussen Servische en Albaanse spelers en supporters die het veld bestormden. In eerste instantie had de UEFA Servië een 3-0 zege toegekend, zonder hen de punten te geven.

  Beide landen kregen ook een boete van 100.000 euro en Servië werd apart nog veroordeeld tot twee wedstrijden achter gesloten deuren. Zowel Servië als Albanië waren het niet eens met deze uitspraak en trokken naar het TAS.

  Dat besliste nu dat niet Albanië, maar Servië in de fout ging. "Het TAS oordeelt dat de stopzetting van de match in Belgrado veroorzaakt is door fouten in de Servische bewaking en agressie van Servische fans, en op z'n minst één steward, jegens Albanese spelers."

  Servië verliest de partij nu met 0-3, behoudt de twee matchen achter gesloten deuren en de boete van 100.000 euro. Albanië behoudt die boete ook, maar krijgt er wel drie punten bij, die nog heel belangrijk zouden kunnen worden.

  Albanië komt op gedeelde tweede plaats

  In de stand in kwalificatiegroep I komt Albanië nu namelijk op een gedeelde tweede plaats naast Denemarken en op amper twee punten van leider Portugal. Servië staat laatste in de groep met -2 punten en kan het EK bijgevolg vergeten.

  De Albanese premier Edi Rama was heel gelukkig met de uitspraak en zei op Facebook: "Dat is Europese gerechtigheid. Drie punten voor ons nationaal team in Belgrado!"

  Rama in het Albanees op Facebook: