• home
 • video
 • pas verschenen

  Cavendish: "Ik gaf de anderen een leadout"

  Cavendish moet nog even wachten op een sprintzege in deze Tour.

  Voor Etixx-Quick Step is de Ronde van Frankrijk in mineur gestart. Na de tweede plaats van Tony Martin in de proloog eindigde een spectaculaire waaieretappe op een anticlimax. Geen overwinning voor Mark Cavendish, geen gele trui voor Tony Martin.

  De gezichten aan de bus van Etixx-Quick Step na de finish in Neeltje Jans spraken boekdelen. Wat een grote triomftocht had kunnen zijn, eindigde in een grote teleurstelling voor de Belgische wielerformatie.

  Cavendish kwam met zijn neus te vroeg in de wind en greep naast de dagzege. "Ik denk dat Mark Renshaw wat te vroeg ging", reageerde Cavendish. "Misschien kon ik langer wachten om te sprinten en in het wiel van de anderen kruipen, maar dat is een risicovolle actie."

  "Door de wind in het nadeel wou ik liever niet aangaan op meer dan 200 meter. Ik wist dat het een gok was te gaan, maar met wat goed geluk had ik kunnen standhouden. Helaas tegen drie sterke renners als Greipel, Sagan en Cancellara is het niet makkelijk. Ik gaf hen eigenlijk een leadout."

  Wie nog meer aangeslagen leek na de rit was Tony Martin. Omdat Fabian Cancellara nog voorbij Cavendish sprintte naar de derde plaats en de daarbij horende bonificatieseconden sprokkelde, greep de Duitser naast de gele trui. Toch probeerde de minzame Duitser zijn ontgoocheling weg te steken. "Het werk dat het team deed was ongelooflijk. Iedereen deed alles om mij in het geel te krijgen, daar ben ik dankbaar voor."

  "Vijf kilometer voor het einde dacht ik dat er zoveel sprinters vooraan zaten dat Cancellara geen top drie zou rijden. Maar hij reed slim. Gefeliciteerd aan Fabian. We zullen wel zien wat de volgende dagen nog kan."