• home
 • video
 • pas verschenen

  Pieter-Jan Hannes verpulvert het 22 jaar oude Belgische record op de mijl

  Hannes, links in beeld, maakt zichzelf gelukkig.

  Op de Diamond League-meeting van Oslo heeft Pieter-Jan Hannes een zeer knappe mijl gelopen. Hij eindigde na twee Afrikanen dolgelukkig in een nationaal record. "Derde worden zegt eigenlijk nog meer dan mijn tijd. Ik vergelijk het met derde worden in de Ronde van Vlaanderen achter twee motorrijders."

  De mijl was het laatste nummer van de avond. Hannes, samen met Jan Van den Broeck op de 800 meter de enige Belg in Noorwegen, deed het prima. Hij hield zijn concurrenten goed in de gaten en kwam in de laatste honderden meters fameus opzetten.

  Met zijn typerende haarband schoot Hannes vanuit het hart van de kleine kopgroep richting de Kenianen Asbel Kiprop en Silas Kiplagat. Tegen die twee was geen kruid gewassen, maar Hannes liet wel de andere lopers achter zich met een ultieme versnelling.

  Met zijn twee armen in de lucht en een smile tot achter zijn oren kwam Hannes over de finish in 3'51"84. Dat is een verbetering van bijna drie seconden van het 22 jaar oude Belgische record van Marc Corstjens (3'54"57), nota bene ook in Oslo gevestigd.

  Hannes: "Onderweg de lijken opgeraapt"

  "De wedstrijd is perfect verlopen", zegt Hannes aan Sporza. "Ze hadden vooraf gezegd dat ze zeer snel zouden vertrekken, maar dat is niet gebeurd. Ik heb onderweg de lijken kunnen oprapen en me zo naar voren kunnen werken."

  "In de laatste 100 meter zat ik dan ineens met de nummer 4 en 5 aller tijden van de 1.500 meter voor me. Ik dacht nog even te kunnen winnen, maar de wind deed me de das om. Kiprop en Kiplagat zijn ook niet de minsten natuurlijk, zij hadden nog wat meer over."

  "Derde eindigen zegt eigenlijk nog meer dan de tijd die ik gelopen heb. Ik vergelijk het met derde worden in de Ronde van Vlaanderen achter twee motorrijders."

  "Ik wist dat ik goed in vorm was, maar de mijl wordt niet dikwijls gelopen op het hoogste niveau. Alle omstandigheden waren goed: bijna alle wereldtoppers erbij, goeie piste, goeie meeting en een goeie conditie. Ik heb deze kans met twee handen gegrepen."

  "Het is leuk dat ik de tijd van mijn manager Marc Corstjens verbeter. Ik vind het mooi om achter die records aan te gaan. Vincent Rousseau heeft het ook in zijn bezit gehad. Dat is toch iemand die serieus kon lopen."

  Wat betekent dit voor het WK in Peking in augustus? "Ik mis nog wat finishing punch op het einde. Deze wedstrijd is een goed signaal, maar daar zal het heel anders zijn. Er is nog veel werk aan de winkel om op een kampioenschap op dat niveau mee te draaien, maar het zal er wel eens uitkomen."

  Corstjens: "Een schitterende prestatie"

  Marc Corstjens was zelf ook aanwezig in Oslo. "Dit is een schitterende prestatie", zegt hij aan Sporza. "De mijl is op wereldniveau gelopen. Net iets minder snel dan verwacht, maar daardoor kon Pieter-Jan perfect standhouden in de wereldtop. Hij heeft de wedstrijd vrij rustig aangepakt, positie gekozen en schoof stelselmatig op met een knappe spurt op het einde."

  "Ik had verwacht dat hij het record zou breken, maar niet met zoveel tijd. Het doet me uitermate plezier. Er bijna drie seconden afpitsen is echt veel. Hij beschikt momenteel over een schitterende conditie. Ik verwacht nog mooie prestaties later dit seizoen op de 1.500 meter. Als hij dit kan aanhouden - dan bedoel ik vooral de laatste ronde met zijn versnelling - belooft dat veel voor het WK in Peking. Een finaleplaats is dan sowieso haalbaar en in die finale ligt alles open van positie 3 tot en met 6."

  Corstjens zegt dat Hannes nog niet aan het einde van zijn limieten zit. "Hij is nog vrij jong, heeft een goeie coach, staat open voor positieve én negatieve kritiek, leert zeer veel en kijkt veel naar tegenstanders en hoe ze lopen. Hij is 120% met zijn job bezig, zo hoort het ook. Ik denk dat hij nog een mooie toekomst heeft, ook op de Olympische Spelen."

  Bekijk de race van Hannes:

  Uitslagen bij de mannen
  200 meter1.Christophe Lemaitre (Fra)20"21
   2.Anaso Jobodwana (ZAf)20"39
   3.Richard Kilty (GBr)20"54
  400 meter1.Steven Gardiner (Bah)44"64
  800 meter (reeks)6.Jan Van den Broeck1'51"01
  3.000 meter steeple1.Jairus Kipchoge Birech (Ken)8'05"63
  hoogspringen1.Guowei Zhang (Chn)2,36 meter
   2.Marco Fassinotti (Ita)2,33 meter
   3.Essa Barshim (Qat)2,33 meter
  verspringen1.Greg Rutherford (GBr)8,25 meter
  discuswerpen1.Robert Urbanek (Pol)63,85 meter
  mijl1.Asbel Kiprop (Ken)3'51"45
   3.Pieter-Jan Hannes3'51"84 (BR)
  Uitslagen bij de vrouwen
  100 meter1.Murielle Ahouré (Ivo)11"03
   2.Veronica Campbell-Brown (Jam)11"08
   3.Cristina Oliveira Santos (Bra)11"27
  1.500 meter1.Laura Muir (GBr)4'00"39
  5.000 meter1.Genzebe Dibaba (Eth)14'21"29
  100 meter horden1.Jasmin Stowers (VS)12"84
  400 meter horden1.Kaliese Spencer (Jam)54"15
  hink-stap-springen1.Caterine Ibargueen (Col)14,68 meter
  kogelstoten1.Christina Schwanitz (Dui)20,14 meter
  speerwerpen1.Marharyta Dorozhon (Isr)64,56 meter