• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Patrick Lefevere: "Als Boonen goed is, kan hij Greipel zeker aan"

  "Veel mensen denken dat ik op een berg van goud zit. Dat is niet het geval."

  Aan de vooravond van de Giro-start sprak Sporza met Patrick Lefevere, de manager van Etixx-Quick Step. De manager spreekt over het vormpeil van Rigoberto Uran, de ambities van Tom Boonen en de toekomst van Cavendish.

  Het speerpunt van Etixx-Quick Step is de Colombiaanse ronderenner Rigoberto Uran. Vorig jaar werd Uran tweede, na zijn landgenoot Quintana. Dit jaar is het verdacht stil rond Uran.

  "Uran heeft momenteel zeventien koersdagen op de teller. Dat is heel bewust, zodat hij fris aan de start van de Giro staat. We weten allemaal dat de laatste week dodelijk is qua lastigheidsgraad."

  Hoe groot acht Lefevere de kans dat zijn poulain de Giro wint, met andere kleppers als Contador, Porte en Aru aan de start? "Vorig jaar was Uran tweede. Davide Bramati, de ploegleider die hem het meest volgt, weet dat hij nog beter is dan toen. Laat ons hopen en kijken of Uran de eindzege kan pakken."

  "Omstandigheden hebben Boonen gedwongen naar de Giro te gaan"

  Tom Boonen zag zijn voorjaar in rook opgaan. Daardoor rijdt hij nu voor het eerst in zijn carrière de Giro. "De omstandigheden hebben Boonen gedwongen naar de Giro te gaan. Voor de Ronde van Turkije had hij bijna niet gekoerst."

  "Het is toch goed dat hij nog eens een grote ronde kan rijden, want de laatste tijd sukkelde hij van de ene blessure in de andere. Boonen heeft knarsetandend het voorjaar bekeken. Het is niet leuk als je altijd maar aan de kant staat. Ik kan alleen maar hopen dat hij goede benen heeft en genoeg gemotiveerd is om in Italië uit te halen. Ik verwacht toch dat hij een paar keer meesprint om te winnen."

  Het compartiment topsprinters is dunbezaaid in de Giro. Enkel Greipel lijkt aan dat etiket te voldoen. "Boonen heeft Greipel al geklopt in Qatar en in de Ronde van België vorig jaar. In se is Greipel meer een echte spurter dan Tom, maar als Tom goed is, kan hij Greipel zeker aan."

  Eerder werd al geopperd dat Tom Boonen de Giro vooral in dienst zou rijden van Uran, maar Lefevere nuanceert dat. "De klassementsplaats van Uran zal bepalen hoe lang Boonen meerijdt. Als Uran in het roze staat in de laatste week, zal Boonen de Giro uitrijden. Mocht er iets gebeuren met Uran, dan zou het kunnen dat Boonen ook stopt. Vanaf dag 10 bekijken we het dag per dag."

  Over Cavendish: "Flauw van manager om onderhandelingen op te starten via krant"

  Lefevere komt tot slot ook nog even terug op de uitspraak van Cavendish. De Brit zou een half miljoen euro willen inleveren om bij Etixx-Quick Step te blijven.

  "Ik vind het flauw van zijn manager om onderhandelingen op te starten via de krant. Ik heb altijd gezegd dat ik Mark graag wil houden. Hoe langer hij bij ons rijdt, hoe liever hij dat doet. Anderzijds is er het financiële aspect. Ik ben heel blij dat hij elf of twaalf koersen gewonnen heeft, maar de Tour zal bepalen wat het wordt."

  "Ik merk trouwens nog iets heel merkwaardigs op. Momenteel beweegt er helemaal niets op de transfermarkt. Ik heb Alaphilippe doen bijtekenen. Voor de rest heb ik er alle belang bij om kalm te blijven en te wachten. Ik heb al 22 renners, dus de plaatsjes zullen heel duur zijn."

  Wat is volgens Lefevere de reden dat er weinig beweging is op de transfermarkt? "Er is geen geld. Ik heb een mooi budget, maar veel mensen denken dat ik op een berg van goud zit. Dat is niet het geval."