• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gilbert: "Niet logisch om van roze trui te blijven spreken"

  Gilbert kampt nog met de naweeën van zijn zware val in de Waalse Pijl.

  Philippe Gilbert rijdt de Giro graag, maar hij begint met vraagtekens aan deze editie. De Belgische kopman van BMC sukkelt nog altijd wat met zijn knie na zijn zware val in de Waalse Pijl. Hij stelt zijn ambities - vooraf sprak hij van de roze trui - dan ook bij: "Ik weet niet tot wat ik echt in staat ben. Ik bekijk het van dag tot dag, maar hopelijk kan ik goed presteren."

  Het belangrijkste voor een renner is zijn lichaam. En dat hapert nog wat: "Het gaat al veel beter dan in Luik-Bastenaken-Luik, maar mijn knie is nog niet 100 procent."

  "Mijn spieren worden sneller belast, ik krijg sneller pijn op de fiets en heb meer verzuring. We reden donderdag 100 km met de ploeg en ik had toch wat pijn. Nadien wordt dat met massages en behandelingen wel weggewerkt, maar dat is gewoon meer werk na de koers. Hopelijk kan ik óp de fiets presteren."

  Zijn fysieke schade belemmert zijn ambities. In de winter sprak hij uit dat hij graag de roze trui zou pakken, dat is de enige leiderstrui in een grote ronde die hij nog niet heeft.

  "Met de problemen die ik nu heb, is het niet logisch om dat te herhalen. Dat gaat gewoon niet. We hebben wel een sterke ploeg en we zullen na de ploegentijdrit zien wie waar staat."

  "Vroeger toonde ik hier altijd motivatie en ambitie. Nu teken ik voorbehoud aan. Ik weet niet tot wat ik echt in staat ben. Ik moet het dag per dag bekijken. Als er een kans komt en de benen doen pijn, moet ik wachten. Maar de Giro duurt lang, dus er is geen paniek."

  "BMC-fietsen grote hulp in ploegentijdrit"

  BMC is wereldkampioen tijdrijden per team. Dus de openingstijdrit morgen wordt ook een prestigezaak voor Gilbert en zijn maats. Hij kent ook het geheime wapen: "De BMC-fietsen zijn gewoon heel snel. Iedereen eindigt altijd dicht in een tijdrit, dat komt door het materiaal en de positie op de fiets. Als je je goed voelt op de fiets, ga je ook sneller."

  Als grootste uitdagers ziet hij de gebruikelijke namen: "Saxo, dat een sterke ploeg heeft rond Contador, Sky en Orica en Etixx-Quick Step zijn ook specialisten, al heb ik nog niet gezien hoe hun teams eruit zien."

  Gilbert: "Ik rijd Giro graag, het is rustiger dan de Tour"

  Wat opvalt is dat met Gilbert, Boonen en Van den Broeck drie grote namen van het Belgische wielrennen in Italië aan de start staan: "Misschien trekt dat meer kijkers vanuit België en dat is goed voor onze sport."

  Voor Gilbert wordt het de vierde Ronde van Italië: "Ik rijd hier heel graag. Het is rustiger dan de Tour en de wegen zijn heel mooi en technisch. Het weer bevalt mij hier ook: warm, maar niet te warm en 30 procent van de dagen rijden we in de regen.In zo'n weer ben ik altijd goed."

  Net als Contador rijdt Gilbert na de Giro ook de Tour. Hoe schat hij die combinatie in? "Ik heb dat nog één keer eerder gedaan, in 2006. Ik was toen niet slecht, maar had te veel getraind tussen de twee."

  "Ik was nog jong en toen bestond de trainersomkadering rond een ploeg nog niet zoals die nu bestaat. Ik zal die fout nu niet meer maken."

  Gilbert: "Hopelijk mag Lodewyck contract verlengen"

  Gilbert was samen met Klaas Lodewyck de Belgische tak van de Giro-ploeg, maar Lodewyck moest gisteren plots afhaken na een hartonderzoek.

  "Ik was verrast. Dit is geen goed nieuws. Ik hoop dat hij eerst en vooral goed geneest en hij weer fris wordt in lichaam en hoofd. En dat hij nadien een contractverlenging krijgt. Hij is immers einde contract. Meestal zijn de ploegen in dit geval wel correct, maar het is nooit zeker tot je dat contract in je handen hebt."