• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Messi heeft een vadermoord gepleegd op Guardiola"

  "Messi wilde tonen dat hij ook zonder Guardiola de beste ter wereld is."

  Peter Vandenbempt was woensdagavond in Camp Nou een bevoorrechte getuige van de Messi-show. Als commentator van 11+ zag Vandenbempt de kleine Argentijn twee keer de hamer bovenhalen. "Je mag Messi geen halve seconde uit het oog verliezen, precies dat is onmenselijk", zegt hij.

  Messi weergaloos. Messi onhoudbaar. Messi van een andere planeet. De superlatieven springen in het rond. Is er dan niets tegen die jongen te doen? "Je kunt er zeker iets tegen beginnen, zo heeft Bayern München 75 minuten perfect gedemonstreerd", opent Vandenbempt.

  "Want vreemd genoeg vond ik Messi zeker in de tweede helft niet bepaald geweldig in de wedstrijd zitten. Op een bepaald moment ging hij een beetje wandelen, wat aan de zijkant staan. Dat doet hij wel vaker, een beetje mokken."

  "Als je rond Messi een net kunt spannen, zoals Bayern-trainer Pep Guardiola uitstekend deed, en je hem aanpakt met tackles en hem geen ruimte geeft, kun je hem bij wijze van spreken afstoppen."

  "Maar dan was er dat ene balverlies, een klein beetje desorganisatie en kreeg Messi de eerste keer een meter of twee, drie. Als je dat doet voor je eigen 16 heeft hij maar één moment nodig om te scoren."

  "En die tweede goal van een hemelse schoonheid: als hij man tegen man in het strafschopgebied opduikt, komt zijn absolute wereldklasse naar boven."

  "En dat tegen Boateng, toch niet de eerste de beste, die een heel goeie wedstrijd speelde, maar als een houten klaas op de grond viel bij die geweldige passeerbeweging. Hoe Messi daarna ook nog de Duitse muur Neuer te grazen nam met een hoge stift - want het is niet dat Neuer ging liggen - met zijn rechter: dan moet je toch besluiten dat hij de beste van de wereld is."

  De conclusie?

  "Dus de conclusie is: je kunt Messi afstoppen, maar je mag hem geen halve seconde uit het oog verliezen in 90 minuten en dat is bijna onmenselijk, want dan heb je het zitten. En dat is wat Bayern München overkomen is."

  "Een soort vadermoord op Guardiola"

  "Messi is niet noodzakelijk een voetballer die 90 minuten in de wedstrijd zit, maar dat hoeft ook helemaal niet. Ik denk dat hij de vrijheid krijgt om desnoods drie kwart van de wedstrijd uit beeld te verdwijnen en dan op een bepaald moment het verschil te maken", gaat Vandenbempt voort.

  "Want het was gisteren wel zo'n wedstrijd waarin superklasse nodig was om het verschil te maken aan de twee kanten. Die vind je dan toch bij Lionel Messi. Er is een hele periode geweest waarin hij absoluut afwezig was in wedstrijden, maar nu merkte je vanaf het begin dat hij er zin in had."

  "De Spaanse media hadden het vooraf voorgesteld als het duel tussen Messi en zijn voetbalvader Guardiola. Dus zou je kunnen zeggen dat we getuige geweest zijn van een soort vadermoord. Guardiola heeft van Messi de voetballer gemaakt die hij nu is. Messi was een enorm talent, maar heeft onder Guardiola een geweldige evolutie doorgemaakt."

  "Het was ook Guardiola die Messi aan de vooravond van een wedstrijd tegen, denk ik, Real Madrid zei dat hij hem zou opstellen als een valse nummer 9, dus als centrumspits bij wijze van spreken. Het is daar dat hij helemaal doorgebroken is. Je voelde gisteren dat Messi vanaf het begin gebeten was om Guardiola te tonen dat hij ook zonder hem de beste van de wereld kan zijn."

  "Kan me niet voorstellen dat hij bij het Chelsea van Mourinho zou spelen"

  Hoe belangrijk is de ploeg rond hem, met andere woorden: zou Messi in een andere ploeg even goed zijn? Vandenbempt: "Dat talent blijft natuurlijk. Daar kun je in principe bij om het even welke club ter wereld gaan voetballen. Die acties en die dribbels kan hij in om het even welke ploeg maken, maar ik ben geneigd te denken dat Messi bij Barcelona hoort, dat Barcelona Messi ís en dat hij misschien - menselijk ook - minder zou functioneren in een andere stad en andere club. Ik kan me niet voorstellen dat hij in het Chelsea van Mourinho gaat spelen, want dat is voetbal tegen zijn natuur."

  "Maar laten we niet vergeten: ik vind dat Luis Enrique een meer uitgebalanceerde en completere ploeg heeft dan die waarmee Guardiola een bepaalde periode de allerbeste ploeg van de wereld was. Je hebt nu meer duelkracht, ze staan iets steviger achterin, ze kunnen op verschillende manieren voetballen, je hebt Suarez en Neymar ook nog. Die drie aanvallers, met Messi erbij, dat heeft geen enkele andere club. Dat is bijna van een ander zonnestelsel. Plus: het is de grote kracht dat die drie, die toch een vrij groot ego hebben, denk ik, fantastisch kunnen samenspelen en mekaar doelpunten gunnen."

  "Uitspraak van Ronaldo heeft hem geweldig geprikkeld"

  Waarom lukt dit dan niet op bijvoorbeeld een wereldkampioenschap met Argentinië? "Ik kan er niet meteen de vinger op leggen", zegt Vandenbempt. "Al weet ik wel dat het op het WK 2010 in Zuid-Afrika toch veel te doen had met een onbekwame bondscoach als Maradona."

  "Het WK 2014 in Brazilië was dan weer het verlengstuk van een heel matig seizoen - naar Messiaanse normen dan voor alle duidelijkheid - want hij had "maar" 48 doelpunten gemaakt, tegen 70 en 80 de jaren ervoor. Messi was ook door blessures anderhalf jaar min of meer op de dool geweest. "

  "In 2014 hadden we de indruk dat Messi zich spaarde voor het WK in Brazilië, maar dat is er helemaal niet uitgekomen. Al moet je wel zeggen dat hij in de groepswedstrijden dan toch een paar keer het verschil maakte. Maar de finale in Maracana, waar het moest gebeuren, was een absolute afknapper. Het is bijna gênant dat hij toen uitgeroepen is als Beste Speler van het WK."

  "Ik denk dat Messi de lat voor zichzelf zo hoog gelegd heeft dat het niet zo simpel is om dat niveau elke keer te halen. Maar onlangs heb ik wel gelezen dat Messi rond Nieuwjaar bij de verkiezing van Ronaldo tot Gouden Bal en de uitspraak van Ronaldo dat hij Messi wil bijhalen, dat hem dat geweldig geprikkeld heeft."

  "Samen met nog een paar sterkhouders van Barcelona heeft hij gezegd: kijk, nu gaan we er nog eens alles aan doen, de beste van de wereld worden en op het einde van het jaar de Gouden Bal krijgen. Ik zou zeggen: hij is fenomenaal goed op weg om dat voor elkaar te krijgen."

  Peter Vandenbempt analyseert Lionel Messi: