Ga naar de inhoud

Union vecht puntensysteem aan bij het BAS

 do 7 mei 2015 16:23
Union promoveert naar de tweede klasse.
Kersvers tweedeklasser Union laat zijn kort geding tegen de voetbalbond, de Pro League en de Nationale voetballiga vallen. In plaats daarvan trekt Union naar het Belgisch Arbitragehof van de Sport (BAS). Union stelt zich vooral vragen bij het puntensysteem dat op tafel ligt.

Om te bepalen welke acht clubs tweede klasse vormen en welke tien clubs naar derde klasse zullen zakken is er een puntensysteem uitgewerkt.

De eerste vereiste om tot de acht clubs in tweede klasse te behoren is een geldige licentie. Als er meer dan acht ploegen zijn die zo’n licentie krijgen, zal het puntensysteem de knoop doorhakken. De acht clubs met het laagste aantal punten zullen de tweede klasse vormen.

Dat systeem telt de plaatsen van de laatste drie seizoenen op die een club behaalde.

Puntensysteem?

Bijvoorbeeld: club X eindigde afgelopen seizoen op plaats 4, vorig seizoen op 8 en volgend seizoen op plaats 6. Die club verzamelt dus 18 punten. Als er een club is die in deze periode van drie jaar in eerste klasse heeft gespeeld, is dat goed voor 0 punten. Een club die in derde klasse heeft gespeeld, wordt bedacht met 19 punten.

Union, dat van derde naar tweede klasse promoveert, zou dus met een handicap beginnen van 19 punten. Union vindt dat systeem onrechtvaardig en in strijd met het UEFA- en FIFA-reglement.

De punten voor dit seizoen

0:  Cercle Brugge (zakt uit de Jupiler Pro League)

1: STVV 
2: Lommel United 
3: Eupen
4: Seraing United
5: OH Leuven

6: Virton
7: Bergen
8: Tubeke
9: Eendracht Aalst
10: Antwerp

11: Roeselare
12: WS Brussel
13: ASV Geel
14: KSK Heist
15: Dessel Sport

16: Patro Eisden
17: Racing Mechelen
18: Zaventem

19: Koksijde (promoveert uit derde klasse A)
19: Union (promoveert uit derde klasse B)