• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ronde van België eindigt met mini-Luik-Bastenaken-Luik

  Tony Martin won de voorbije drie jaar de Ronde van België.

  De Ronde van België gaat op 27 mei van start met een proloog in Bornem en eindigt vier dagen later in het Duitstalige Sankt Vith. "We hebben onder andere concurrentie van de Giro, maar we mogen zeker niet klagen als ik de voorlopige deelnemerslijst zie", zegt de organisator.

  De Ronde van België is gisterenavond voorgesteld in de gebouwen van hoofdsponsor Baloise. "Wat betreft het parcours is er voor elk wat wils", verklaart organisator Rob Discart (foto).

  "We beginnen met een proloog in het centrum van Bornem. Dan is er de rit van Lochristi naar de kust. Vanuit Knokke-Heist maken we een tochtje door de Vlaamse Ardennen. Op de vierde dag kunnen er verschillen gemaakt worden op en rond de stuwmeren van l'Eau d'Heure."

  "Op de slotdag is er nog onze "mini-Luik-Bastenaken-Luik" met start en aankomst in Sankt Vith. De laatste helling van die koninginnenetappe, de Bergstrasse, ligt op amper negen kilometer van de streep." Op 31 mei weten we wie de opvolger wordt van Tony Martin, die de Ronde van België de voorbije drie jaar op zijn naam schreef.

  Concurrentie van de Giro

  De Ronde van België loopt van 27 tot 31 mei. "We hebben onder andere concurrentie van de Giro, maar we mogen zeker niet klagen als ik de voorlopige deelnemerslijst zie", aldus Discart.

  "Greg Van Avermaet, Jens Debusschere, Jürgen Roelants, Ben Hermans, Jelle Wallays, Björn Leukemens, Niki Terpstra en Arnaud Démare zijn er zeker bij."

  Er staan dus al zeker enkele kleppers aan de start, maar toch sturen ook een aantal ProTeams hun kat. Onder meer Team Sky en Tinkoff-Saxo starten niet in de Ronde van België. "Het aantrekken van acht ProTeams was het hoogst haalbare in deze periode."

  Gouden Kilometer

  De organisatie toverde nog iets nieuws uit de hoed om de spankracht nog te vergroten. "Elke etappe is er een Gouden Kilometer op 25 kilometer van de streep. Binnen de kilometer zijn er drie sprints. De winnaar van elke sprint krijgt drie bonificatieseconden, de tweede twee en de derde één seconde."

  "Op één kilometer tijd zijn er dus negen bonificatieseconden te winnen. De Gouden Kilometer kan de spankracht nog wat opdrijven. Vorig jaar waren de verschillen tussen de renners miniem. Nu kan het dus anders."

  Alle ritten van de Ronde van België zijn via Sporza op alle platformen (televisie, radio en online) te volgen.

  Rittenschema van de Baloise Belgium Tour (2.BC):

  • Woensdag 27 mei: Proloog in Bornem (6,85 km)
  • Donderdag 28 mei: Lochristi - Knokke-Heist (178 km)
  • Vrijdag 29 mei: Knokke-Heist - Herzele (201 km)
  • Zaterdag 30 mei: Lacs de l'Eau d'Heure - Lacs de l'Eau d'Heure (158 km)
  • Zondag 31 mei: Sankt Vith - Sankt Vith (199 km)