• home
 • video
 • pas verschenen

  "België kan misschien voor verrassing zorgen op het EK U17"

  De U17 deze week op training.

  0 / 0

  De U17 deze week op training.

  Volgende week woensdag speelt de U17 van België zijn eerste wedstrijd op het EK in Bulgarije. Duitsland is de eerste opponent, daarna volgen Tsjechië en Slovenië. Er zijn vier groepen van vier landen. De beste zes landen van het EK krijgen een ticket voor het WK dit najaar in Chili, zie daar de ambitie van de Belgische ploeg.

  "Eerst en vooral willen we de groepsfase overleven", zegt verdediger Wout Faes, die dit seizoen met Anderlecht al schitterde in de Youth League. "Daarna moeten we het match per match bekijken, veel zal ook afhangen van de loting."

  "Ik denk dat we er met onze groep zeker van mogen dromen om ver te komen. Een kampioenschap is een leerrijke ervaring, maar we moeten er ook met de nodige ambitie naartoe gaan."

  "In de groepsfase mogen we onze tegenstanders wel niet onderschatten. Vooral Duitsland is een grote klepper. Tsjechië en Slovenië zullen ook sterk zijn, anders zouden ze zich niet geplaatst hebben."

  De ervaring van de Youth League kan spelers als Faes helpen om het niveau in de U17 op te krikken. "De Youth League en het EK zijn zeer prestigieuze toernooien. Als je internationale wedstrijden speelt, zijn dat vitrines. Er komen veel mensen kijken, het zijn matchen van hoog niveau tegen goede tegenstanders. Daar word je zelf ook beter van. Dat is wel interessant."

  "Ik denk dat het normaal is dat je goed wilt spelen, want dat is belangrijk voor scouts. Maar ik zit voorlopig goed bij Anderlecht, ik denk niet aan een vertrek. De opleiding staat er hoog aangeschreven, ik zit daar goed. Ik wil ook eerst mijn school afmaken. Anderzijds is het belangrijk dat je op zo'n toernooi goed speelt, kwestie van een goede indruk te maken voor later."

  Van Vaerenbergh (Club Brugge): "Topschutter? Ik ga ervoor"

  Dennis Van Vaerenbergh legt de lat zo hoog mogelijk. In 2007 schopte de Belgische U17 het met Eden Hazard en Christian Benteke tot de halve finales, voor de aanvaller van Club Brugge is de "sky the limit". "Op een mooi toernooi als het EK is het een droom om beter te doen dan de halve finales", zegt Van Vaerenbergh. "Je wilt altijd winnen en we gaan dat ook proberen. We hebben een goed team, normaal zou dat dus wel moeten lukken. Maar we moeten natuurlijk ook een beetje geluk hebben met de loting."

  "Tegen Duitsland hebben we al eens gespeeld in een dubbele interland. We hebben 4-1 gewonnen en 0-1 verloren, dus dat is normaal gezien haalbaar. Maar we zullen nog moeilijke tegenstanders hebben, dus zullen we hen goed moeten analyseren." Van Vaerenbergh heeft na een goeie voorronde met vijf goals ook voor zichzelf hoge ambities. "Of ik topschutter wil worden? Daar ga ik voor. Ik probeer zo veel mogelijk te scoren. Misschien lukt dat, ik hoop het in elk geval."

  Bob Browaeys: "Spelers laten groeien én presteren"

  Bob Browaeys is de coach van de U17. "Onze eerste doelstelling is ons plaatsen voor de tweede ronde, de kwartfinale", zegt hij. "Dan zijn we bij de beste acht van Europa en aangezien de beste zes naar het WK mogen, lijkt ons dat een gezonde en realistische ambitie. Ik denk dat de groep daartoe in staat is."

  "De tegenstand is moeilijk in te schatten. Je zit met toplanden als Duitsland, Frankrijk, Engeland, Nederland en Spanje. Daarnaast kan het zijn dat een aantal landen een goede lichting heeft."

  "Ik denk dat we in de groep allemaal een kans hebben om door te stoten. Het zal waarschijnlijk van details afhangen, maar ook het mentale aspect, de concentratie en inzet zullen doorslaggevend zijn."

  "Misschien zijn er minder grote landen die voor de verrassing kunnen zorgen en misschien hoort België daar wel bij. Een EK spelen betekent sportief het best mogelijke resultaat neerzetten. De jongens moeten leren om wedstrijden te winnen, maar anderzijds blijft dit jeugdopleiding. Het zijn spelers van 16-17 jaar. Dan heb je nog andere doelen en wil je spelers voorbereiden op een profcarrière en laten doorstromen naar de A-ploeg."

  Browaeys is trouwens zeer te spreken over de opleiding in ons land. "Er is geen behoefte meer om naar het buitenland te trekken voor een betere opleiding. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat onze eliteclubs goed werk leveren. Het zou jammer zijn als onze spelers op deze leeftijd al kiezen voor het geld. Als ze nu heel goed werken, zullen ze er later de vruchten van plukken."

  Verreth: "Kwartfinale is een realistische ambitie"

  Matthias Verreth, aanvaller van PSV, spreekt de ambitie uit om de top zes te halen. "Als we de kwartfinales halen, kunnen we naar het WK. Ik denk dat dat met dit elftal realistisch is om te ambiëren. Tegen een paar ploegen hebben we al wel eens gespeeld, die kennen we wel. Maar die Oostbloklanden, daar hebben we nog niet veel tegen gespeeld. In het algemeen denk ik dat de sterkte van de toplanden dicht bij elkaar ligt."

  Verreth koos dus wel voor het buitenland. Waarom PSV? "Ik zat bij Lierse en toen kwam PSV. De opleiding was en is er heel goed. Ik dacht dat het een goede stap was om me daar verder te ontwikkelen. Misschien is het een goede keuze geweest, misschien ook niet. Dat wijst zich later wel uit."

  Interviews met Van Vaerenbergh en Verreth:

  Geslaagde generale repetitie: