• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Club Brugge is een kat met zeven levens"

  Club Brugge blijft ook na vier speeldagen de koploper in Play-off I, maar Peter Vandenbempt heeft wel vragen bij het niveau van Club. De voetbalcommentator van Sporza zag ook een sterk Anderlecht en is niet verrast door de degradatie van Cercle Brugge.

  Peter Vandenbempt over de voorbije speeldag:

  • AA Gent laat voor de derde keer de koppositie liggen.
  • Club Brugge moet dringend weer beter gaan voetballen.
  • Veel redenen tot optimisme bij Anderlecht.
  • Degradatie van Cercle Brugge is geen verrassing.

  AA Gent vergat - net als Anderlecht - om Club af te maken

  AA Gent struikelt dit seizoen al voor de derde keer op het moment dat het de koppositie kan pakken, dat begint toch stilaan op een patroon te gelijken. Het gelijkspel tegen Club Brugge moet een teleurstelling zijn. Een gemiste kans heet zoiets.

  Maar het is Gents eigen schuld, om verschillende redenen. Want voor de rust toonde het nog een keer al zijn kwaliteiten. Het maakte prachtige doelpunten en had nadien ook rustig de controle over een op dat moment zwak Club Brugge.

  Na de rust koos Gent te nadrukkelijk voor de controle. Het liet de bal meer en meer aan Club en liep almaar verder achteruit. Gent liet zich wegduwen en voetbalde niet meer vooruit omdat er daar dan weer geen bal werd bijgehouden. In 45 minuten na de rust had het niet één gevaarlijke aanval, niet één schot op doel. Dat is toch veel te weinig.

  Net als Anderlecht vorige week vergat Gent om Club af te maken en dan betaal je daarvoor een prijs. Dat is zuur voor Gent. Ik denk dat die klap veel harder aankomt dan de nederlaag tegen Charleroi van twee weken geleden.

  En donderdag komt Anderlecht op bezoek. Dat is door de ontwikkelingen en die 2-2 op het eind toch plots een veel moeilijkere match voor Gent.

  Club Brugge is een kat met zeven levens

  Het begint er toch stilaan op te gelijken dat Club Brugge een kat met zeven levens is, behalve dan Europees donderdag. Chapeau ook wel voor de manier waarop Club ondanks die zware Europese week in de tweede helft is blijven geloven en blijven vechten, zonder dat het eigenlijk ook maar een halve kans kon forceren in een halfuur spelen. En dat heeft geloond.

  Net als tegen Anderlecht deed een invaller de match kantelen. Toen was het Oulare, nu De Sutter die duels begon te winnen. Die weelde heeft Michel Preud'homme dan wel voorin.

  Blijkbaar is Club Brugge voorlopig mentaal niet te breken, maar ik denk wel dat je om kampioen te worden dringend weer beter moet gaan voetballen. Want de eerste helft tegen Gent was wat dat betreft toch echt dramatisch.

  Maar de vraag is hoe dat moet gebeuren. Vazquez is toch weer een week of twee buiten strijd en Refaelov is onherkenbaar, net als Izquierdo. Zonder de goeie voetballers is het moeilijk om goed te voetballen.

  Intussen is de schade voor Club wel zeer beperkt gebleven. Ze hadden vier keer kunnen verliezen in Play-off I en ze hebben zeven punten gepakt. Dat doet mij almaar meer denken aan Anderlecht, dat de voorbije jaren in PO I er toch ook vaak met amechtig voetbal en af en toe een portie meeval is doorgesparteld. Dus wie weet is dat ook een voorteken voor Club Brugge.

  Veel redenen tot optimisme bij Anderlecht

  Na de 5-1 tegen Kortrijk wordt hier en daar al gewag gemaakt dat Anderlecht nu de topfavoriet is voor de titel. Die vraag kunnen we misschien over een week beantwoorden, want dan is Anderlecht op bezoek geweest in Gent en in Charleroi. Dan zullen we mogelijk een stuk wijzer zijn.

  In die twee moeilijke duels moet Anderlecht al het goede van de voorbije twee wedstrijden bevestigen. Kortrijk was zaterdag wel heel zwak, maar tegelijkertijd vind ik dat Anderlecht wel heel goed gevoetbald heeft. Fris en snedig.

  Plots lijkt dat Champions League-elftal er opnieuw te staan, met Defour, Praet en Tielemans. Die driehoek op het middenveld zit tegen de betere vorm aan en dat is reuzebelangrijk in dat elftal van Besnik Hasi. Ook achterin is het opnieuw meer solide, al vond ik wel dat die twee Kortrijkse kansen er te gemakkelijk kwamen. En de loopwonderen Najar en Acheampong lijken ook weer fit.

  Er zijn veel redenen tot optimisme bij Anderlecht. De kampioen toont veel honger en frisheid en vooral dat laatste is vaak de sleutel in een slopende minicompetitie als Play-off I. Maar nogmaals: Anderlecht moet in Gent en Charleroi laten zien dat het echt weer vertrokken is. Als dat gebeurt, zou je kunnen zeggen dat Anderlecht ineens misschien wel de topfavoriet voor de titel is.

  Degradatie van Cercle Brugge is geen verrassing

  Cercle Brugge is na de nederlaag van gisteren sportief zeker van de degradatie. Maar er lopen intussen zoveel klachten tegen en van Moeskroen dat het op dit moment moeilijk is om te weten wat of hoe. We zien wel wat daar van komt.

  Het feit is dat Cercle zich sportief niet gered heeft en dat is geen verrassing. Ze speelden al een jaar of drie met vuur. Dit seizoen hadden ze drie trainers: helemaal on-Cercle.

  Een hopeloos mislukt transferbeleid en financieel een moeilijk verhaal. Het is zonde van de sympathieke vereniging. Cercle heeft op bepaalde momenten - ook gisteren - toch ook wel pech gehad met scheidsrechterlijke beslissingen. Maar over een heel seizoen was Cercle zeker een van de logische kandidaten voor degradatie.

  Peter Vandenbempt