• home
 • video
 • pas verschenen

  Geen makelaarslicenties meer in voetbal: "Absurde situatie"

  Patrick De Koster is de manager van Kevin De Bruyne.

  Het systeem van voetbalmakelaars wordt grondig door elkaar geschud. De wereldvoetbalbond FIFA heeft een hervormingsplan doorgevoerd waarin geen plaats meer is voor de huidige makelaarslicenties. Patrick De Koster, de zaakwaarnemer van Kevin De Bruyne, schat bij Sporza de situatie somber in.

  "Onze business is al een soort Far West waar alles mogelijk is en nu wordt de situatie gelegaliseerd", uit Patrick De Koster zijn ontevredenheid bij Sporza over de plannen van de FIFA. De Koster heeft een officiële makelaarslicentie, maar die titel zal in de toekomst niet meer nodig zijn om een speler te vertegenwoordigen.

  "Wie een bewijs heeft van goed gedrag en zeden en 500 euro kan ophoesten, kan zich morgen makelaar noemen. Dat is vrij absurd. De eerste de beste bakker of slager die op vakantie een goede speler opmerkt, kan morgen beginnen te onderhandelen. En als voetbalploegen die speler dan echt willen, dan kan de deal er komen."

  De Koster voorspelt vooral een verschuiving van de macht. "Dankzij de makelaars hebben de spelers meer macht gekregen en dat zint de clubs minder. Nu zal de macht opnieuw verschuiven naar de clubs. De FIFA legt volgens mij ook regels op die in België strijdig zijn met de arbeidswetgeving."

  De Koster moest destijds een examen afleggen om een officiële licentie te verkrijgen, maar die stap zou overbodig worden. "We kregen er toen 20 vragen: 15 over internationale reglementsteksten en 5 vragen over het Belgische reglement. Je moest 14 op 20 halen om je licentie te krijgen. Het slagingspercentage was soms maar 5 procent, omdat die reglementen toch niet zo gemakkelijk te begrijpen zijn."

  "We moesten vroeger ook een verzekering afsluiten, die toch wat geld kostte. Zo werd het kaf van het koren gescheiden. Maar nu zullen mensen die de wettelijke regels niet kennen en vooral uit zijn op winstbejag zich als manager aanbieden."

  "Mensen zonder voeling met de voetbalwereld kunnen die job niet doen"

  Patrick De Koster, die zelf Kevin De Bruyne vertegenwoordigt, legt uit wat de taken van een voetbalmakelaar zijn. "De speler moet zich enkel bezighouden met voetballen. Al de rest moet door het bureau geregeld worden", klinkt het.

  "Met de begeleiding van Kevin ben ik voltijds bezig en ik heb ook meerdere mensen in dienst: juristen, boekhouders en mijn echtgenote doet de communicatie. Wij onderhandelen dus niet alleen over het contract of de transfer van een speler."

  "Als Kevin een huis wil bouwen, dan regel ik de architect en volg ik de bouwwerken op. Kevin hoeft dan bij wijze van spreken maar één keer per maand komen kijken of alles is zoals hij het zich had voorgesteld. Als hij op vakantie wil gaan, dan regelen wij zijn verblijf."

  "Mensen zonder voeling met de voetbalwereld kunnen die job niet doen", geeft De Koster mee. "Toch niet op een correcte manier. Nu zijn er ook al mensen, de dealmakers, die na het regelen van een transfer een speler in de steek laten, nadat ze een commissie hadden gekregen. Zo zullen er nu nog meer zijn."

  "Als er interesse komt, dan zullen we eerst spreken met Wolfsburg"

  Sporza polste bij De Koster toch nog even naar de situatie van Kevin De Bruyne. De Rode Duivel presteert wekelijks erg sterk bij Wolfsburg en zou op het verlanglijstje van heel wat Europese topclubs staan. "Hij doet het goed en dus is het normaal dat er interesse is", klinkt het.

  "Maar hij heeft nog een contract van 4 jaar en Wolfsburg heeft ons anderhalf jaar geleden een groot plezier gedaan door Kevin bij Chelsea uit een heel moeilijke situatie te verlossen. Kevin, zijn ouders en ik zijn Wolfsburg daar heel erkentelijk voor. Dat is voor ons veel waard. Als er interesse zou zijn, dan zullen we eerst spreken met Wolfsburg."