• home
 • video
 • pas verschenen

  UEFA geeft meer centen en inspraak aan Europese clubs

  Rummenigge maakt voortaan deel uit van het uitvoerend comité van de UEFA.

  De Champions League en de Europa League zullen voor de deelnemende clubs financieel aantrekkelijker worden. Bovendien krijgen de Europese clubs meer inspraak in het beleid van de Europese voetbalbond UEFA.

  Op haar jaarlijkse vergadering heeft de belangenvereniging voor Europese clubs (ECA) haar verstandhouding met de UEFA kracht bijgezet in een hernieuwde overeenkomst. In dat akkoord, dat tot midden 2022 geldt, doet de UEFA een aantal toegevingen aan de Europese clubs.

  De UEFA zal jaarlijks 1,638 miljard euro aan prijzengeld uitbetalen. Daarvan zal 1,257 miljard euro naar de Champions League gaan. De winnaar van de Champions League mag vanaf nu 15 in plaats van 10,5 miljoen euro op zijn rekening bijschrijven. De deelnemers aan de Europa League mogen de resterende 381 miljoen euro onder elkaar verdelen.

  Daarnaast zullen er vanaf 2016 twee afgevaardigden van de ECA deel uitmaken van het uitvoerend comité van de UEFA. Zo krijgen de Europese clubs meer inspraak in het UEFA-beleid. Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van de ECA en Bayern München, neemt alvast één plaats voor zijn rekening.

  "Dit akkoord is het begin van een nieuw tijdperk waarin de clubs op lange termijn samenwerken met de UEFA. Het zal de solidariteit onder clubs en het verantwoordelijkheidsgevoel voor het voetbal sterker maken", zegt Rummenigge.

  Vanaf het EK in 2020 zullen de clubs die spelers op het toernooi afvaardigen 50 miljoen euro meer krijgen in vergelijking met het EK van 2016 in Frankrijk. Ten slotte krijgen de clubs meer inspraak in de planning van de internationale voetbalkalender.

  UEFA-voorzitter Michel Platini is zeer tevreden met de verlengde samenwerking. "Volgens mij moeten de UEFA en de nationale federaties en clubs blijven samenwerken om de beste ideeën en oplossingen voor het Europese voetbal te vinden."