• home
 • video
 • pas verschenen

  De Backer: "Kittel heeft nog altijd zijn snelle benen"

  Degenkolb en Kittel na de Tour vorig jaar.

  Giant-Alpecin vertoeft sinds zondagavond in de zevende hemel dankzij de overwinning van John Degenkolb in Milaan-Sanremo. Maar de Duitse ploeg maakt zich ook zorgen over Marcel Kittel. Bert De Backer, ploegmaat van de twee Duitsers, geeft een woordje uitleg bij Sporza.

  Giant-Alpecin is gebouwd rond John Degenkolb en Marcel Kittel. Degenkolb veroverde zondag zijn grootste overwinning in Milaan-Sanremo. Kan de Duitse krachtpatser dat kunstje ook herhalen in de Vlaamse klassiekers de komende weken?

  "Hij kan Parijs-Roubaix zeker winnen", stelt ploegmaat Bert De Backer. "Als je daar tweede kunt worden (Degenkolb werd vorig jaar tweede na Terpstra, red), dan kun je ook winnen. De Ronde van Vlaanderen ligt ook binnen zijn mogelijkheden, maar misschien niet meteen dit jaar."

  De Backer vreest dus niet dat Degenkolb al verzadigd is. "Neen, deze zege zal hem een boost geven en neemt de druk ook een beetje weg. We hebben als ploeg bewust later gepiekt om de meeste renners in deze periode in vorm te hebben. Daardoor hebben we de gebruikelijke successen nog niet gehad, maar voorlopig blijkt het dus wel de goeie keuze. Al maakt één zwaluw de lente niet."

  John Degenkolb en Marcel Kittel zijn twee snelle mannen in één ploeg, maar dat levert volgens De Backer geen problemen op. "Die twee kennen elkaar al langer dan wij hen kennen. Dat speelt in hun voordeel. Ze weten wat ze aan mekaar hebben."

  "De ploeg is er ook duidelijk over. De ploegleiders zouden heel autoritair kunnen zijn, maar dat is niet nodig. Marcel kent zijn capaciteiten en die van John. In een vlakke sprint zoals de Scheldeprijs is Marcel misschien de snelste van de wereld, maar hij weet ook dat een koers met een lastige finale geknipt is voor John."

  "Kittel heeft nog altijd zijn snelle benen"

  Marcel Kittel kwam dit seizoen nog niet uit de verf. Het latere pieken is niet de enige verklaring. "Bij het begin van de Ronde van Qatar moet er al iets in zijn lichaam gezeten hebben", legt De Backer uit.

  "Hij is in de eerste twee ritten heel diep gegaan en heeft te veel van zijn lichaam gevraagd. Daardoor heeft het herstel veel langer dan verwacht geduurd. Net voor de Tirreno-Adriatico heeft de ploeg dan beslist om anderhalve week niets te doen en daarna weer op te bouwen."

  "Hoge bomen vangen voor de buitenwereld natuurlijk veel wind. En Marcel is een boom van een vent. Maar we hoeven ons geen zorgen te maken", is De Backer duidelijk. "Marcel heeft nog altijd zijn snelle benen. Als hij fit is, is dat nog altijd een plezier voor ons en voor de fans."