• home
 • video
 • pas verschenen

  De Witte: "Laat voorzitter De Keersmaecker blijven"

  Ivan De Witte: "Nadenken waar we naartoe willen met de bond."

  Voor Ivan De Witte hoeft bondsvoorzitter François De Keersmaecker niet op te stappen. "Nu hebben we nood aan stabiliteit", vindt de voorzitter van AA Gent en ex-voorzitter van de Pro League. "De Keersmaecker moet wel zijn verantwoordelijkheid durven uit te spreken."

  "We hebben een bewogen week achter de rug", vertelt Ivan De Witte na het vertrek van CEO Steven Martens bij de voetbalbond. "Interpretaties hebben het imago van de bond en van het Belgische voetbal geen goed gedaan."

  "Het beeld is wel wat overtrokken. Op financieel vlak zijn zeker fouten gemaakt, maar de term wanbeheer vind ik te zwaar."

  "Ik denk dat Steven vooral aandacht heeft besteed aan de Rode Duivels en de hype rond de nationale ploeg. Hij heeft een starre organisatie omgebouwd tot een soepele in de digitale wereld."

  "Waarschijnlijk heeft hij zich te weinig gefocust op het financiële beheer. En dat was ook zijn plicht. Er zijn lacunes met kwalijke gevolgen ontstaan."

  "Externe audit"

  "Daar heeft de voorzitter waarschijnlijk ook een leemte gelaten", gaat Ivan De Witte voort. "Hij hoeft niet op te stappen, maar ik vind wel dat hij zijn verantwoordelijkheid moet durven uit te spreken. Ook publiek."

  "Nu Steven vertrokken is, hebben we nood aan stabiliteit. Laat François De Keersmaecker maar blijven, zeker tot aan de voorzittersverkiezingen in juni."

  "De man heeft heel veel verdiensten. Laat ons dat niet vergeten. Hij heeft het aantal leden van de voetbalbond sterk opgekrikt. Hij heeft mee de levensvatbaarheid van de voetbalbond verhoogd. Van een starre heeft hij een levendige organisatie gemaakt."

  "Ik stel nu een externe audit voor. Dat gebeurt vaak na het vertrek van een CEO. Vooral om te leren hoe je een aantal zaken in de toekomst kan vermijden."

  "Eerst missie, dan CEO"

  Wie moet Steven Martens opvolgend aan het hoofd van de voetbalbond? "Eerst moeten we een pauze inlassen", stelt Ivan De Witte voor.

  "We moeten eerst goed nadenken waar we naartoe willen met de voetbalbond. Wat mij betreft leggen we nu eerst de kerntaken en de missie van de voetbalbond vast. Pas daarna moeten we een nieuwe CEO zoeken die de missie kan uitvoeren."

  "We denken ook aan een splitsing tussen professioneel en amateurvoetbal. Daar moeten we absoluut naartoe. De professionele clubs zouden veel meer autonomie moeten hebben in het beleid van het professionele voetbal."

  "De nationale ploeg en de scheidsrechters blijven twee vraagstukken. Als die onder de bevoegdheid komen van de Pro League, belanden we vast en zeker in een belangenconflict."

  Morgen komen de leden van de Raad van Bestuur en die van het Uitvoerend Comité samen op de voetbalbond. Daar zal François De Keersmaecker uitleg geven over het ontslag van Steven Martens en over het financiële beleid van de bond.