• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Situatie van Martens was onhoudbaar"

  "De situatie van Martens was onhoudbaar", zegt Vandenbempt.

  "De kroniek van een aangekondigde scheiding". Zo noemt Peter Vandenbempt het vertrek van Steven Martens als CEO bij de Belgische voetbalbond. "Hopelijk zorgt dit offer weer voor rust."

  Het vertrek van Steven Martens heeft Peter Vandenbempt niet meer van zijn sokken geblazen. "Het was al duidelijk dat Martens het moeilijk ging krijgen na de vertrouwensbreuk met de Raad van Bestuur. Er wachtte hem een vertrouwensstemming bij het Uitvoerend Comité en, gelet op de stemverhoudingen, wist hij dat de kans groot was dat hij zou worden weggestemd."

  "Dan weet je dat het ook mogelijk is dat Steven Martens zelf een oplossing zou zoeken. En dat is gebeurd. Hij voelde dat het vertrouwen helemaal weg was en dus niet meer kon functioneren."

  "Hij heeft een heel weekend nagedacht over zijn situatie en met veel mensen overlegd. Hij heeft in zekere zin de eer aan zichzelf gehouden, al vonden ze in onderling overleg wellicht wel een akkoord", zegt Peter Vandenbempt.

  "Het besef was er dat de situatie onhoudbaar was en Steven Martens is dus niet langer de CEO van de Belgische voetbalbond. Het is de kroniek van een aangekondigde scheiding."

  "En nu? Even bekomen en dan een nieuwe CEO zoeken. Ik mag wel hopen dat na dit offer de rust weerkeert en we weer normaal kunnen functioneren met de bond. En dat de strijd tussen de bond en de Pro League wat meer in de luwte zal komen. Maar die is nog niet helemaal gestreden, want er komen voorzittersverkiezingen aan", zegt Vandenbempt.

  "Klemtoon kwam op peperduur wanbeleid"

  Peter Vandenbempt stelde vast dat sinds 2014 de stemming rond Martens veranderde. "Zijn carrière bij de bond kort samengevat: Er waren lange wittebroodsweken toen Martens aankwam. Hij kreeg veel lof omdat hij de bond van een oubollig bedrijf heeft omgevormd naar een modern bedrijf. Hij bracht nieuwe bruisende ideeën aan."

  "Maar vanaf het voorjaar van 2014 ging het bergaf en kwam de klemtoon te liggen op wat een peperduur financieel wanbeleid werd genoemd. Vandaar dat de verhoudingen scheef zaten en het vertrouwen weg was. En zo kun je niet functioneren."