• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Start wielerjaar: 10 nieuwkomers voor het nieuwe seizoen

  Louis Vervaeke, Dylan Teuns en Caleb Ewan: drie toptalenten die staan te popelen.

  Het wielerpeloton zal er in 2015 weer een stukje anders uitzien. Wie zijn de nieuwe namen waar we naar moeten uitkijken? Wij suggereren tien renners op de rand van de doorbraak.

  5 Belgische toptalenten

  1. Louis Vervaeke (Lotto-Soudal)

  België is, op een zeldzame witte raaf na, al jaren geen land van klimmers meer. Maar daar kan sinds dit seizoen met Louis Vervaeke misschien verandering in komen.

  De 21-jarige Vervaeke fleurt helemaal op als hij een berg ziet. Zijn uitslagen in de jeugdcategorieën liegen er ook niet om: 4e in de loodzware Ronde van de Aosta (een mini-Giro) en 5e in de Ronde van de Toekomst (een mini-Tour). In die laatste rittenkoers won hij ook de koninginnenrit over drie Alpencols.

  Vervaeke wint koninginnenrit in de Ronde van de Toekomst

  2. Dylan Teuns (BMC)

  Zelden maakte een stagiair zo'n overweldigende indruk als Dylan Teuns eind 2014 bij BMC. Teuns ging schouder aan schouder met de profs alsof hij nooit iets anders had gedaan.

  Vooral op de lastige parcours met een finish bergop kan Teuns zich uitleven. Dat bewees hij tot drie keer toe in de Ronde van Groot-Brittannië. In de GP van Wallonië finishte Teuns op een zucht van winnaar en ploegmaat Van Avermaet als zesde.

  Teuns is de beste in de Ronde van de Aosta

  3. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal)

  Een slimme kop op een sterk lichaam: zo kun je Tiesj Benoot het best omschrijven. De Gentenaar kan op alle terreinen uit de voeten. Zo sprintte hij net naast het podium op het WK voor beloften, klom hij met de beste klimmers in de Ronde van de Isard en bewees hij ook op Vlaamse wegen in zijn sas te zijn, met een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen.

  De voorbije jaren combineerde Benoot het fietsen met zijn studie aan de Universiteit Gent, waar hij Toegepaste Economische Wetenschappen volgt.

  Reactie Benoot na zijn vierde plaats op het WK bij de beloften

  4. Floris De Tier (Topsport-Vlaanderen)

  Topsport Vlaanderen slaagt er elk jaar in een nieuw blik beloftevolle jonge Belgen open te trekken. Een van de aantrekkelijkste renners in het blik van 2015 is Floris De Tier. De Tier was tot voor kort nog veldrijder, maar op aanraden van Sven Nys koos hij voor de weg.

  Met zijn ranke gestalte komt De Tier uitstekend tot zijn recht in de bergen, wat hij onder meer in Frankrijk en Italië liet zien. Toch viel hij in 2014 vooral op door zijn regelmaat. Volgens kenners zit er nog heel wat rek op ex-veldrijder De Tier.

  5. Jens Wallays (Topsport-Vlaanderen)

  Zal Jens Wallays net zoals bijvoorbeeld Andy Schleck of Roger De Vlaeminck zijn oudere broer kunnen overtreffen? In 2015 rijdt hij samen met Jelle, winnaar van Parijs-Tours, bij Topsport Vlaanderen.

  Wallays gooide in de jeugdcategorieën hoge ogen, al was hij geen veelwinnaar. In 2013 werd hij Belgisch kampioen bij de beloften. Wallays heeft niet alleen snelle benen, hij kan ook goed overweg met de tijdritfiets.

  5 buitenlandse toptalenten

  1. Caleb Ewan (Aus-Orica)

  Caleb Ewan is nog maar 20 jaar, maar hij kan nu al heel wat adelbrieven voorleggen. Al enkele jaren steekt Ewan er bij de jeugd bovenuit in het sprintwerk. Alleen op het WK loopt het telkens net mis voor de kleine Ewan. Zowel bij de junioren als de beloften bleef hij steken op zilver.

  Bij Orica krijgt hij de kans om het klappen van de zweep te leren van renners als Matthews, Impey, Gerrans en Keukeleire. Wordt Caleb Ewan de nieuwe McEwen?

  Ewan sprint naar de Australische titel bij de beloften

  2. Mike Teunissen (Ned-Lotto-Jumbo)

  De Nederlander Mike Teunissen koos jarenlang resoluut voor het veld, met onder meer een wereldtitel bij de beloften als oogst, maar uiteindelijk kon hij niet weerstaan aan de lokroep van de weg.

  Met succes, overigens, want Teunissen won vorig jaar met Parijs-Roubaix en Parijs-Tours twee onvervalste klassiekers bij de beloften. Bij de Nederlandse Lotto-Jumbo-ploeg springt Teunissen in het gat dat Lars Boom, ook een ex-veldrijder, heeft achtergelaten.

  Teunissen wordt wereldkampioen veldrijden bij de beloften

  3. Miguel Angel Lopez (Col-Astana)

  Nairo Quintana, Rigoberto Uran, Carlos Betancur, Sergio Henao,... De Colombiaanse raspaardjes schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. Het meest recente veulen uit de stal werd door Astana weggekaapt en heet Miguel Angel Lopez.

  Zoals veel van zijn landgenoten stapte Lopez pas bij zijn aankomst in Europa uit de anonimiteit. Met overmacht won de 20-jarige Colombiaan bij zijn eerste deelname de Ronde van de Toekomst, zoals zijn landgenoten Quintana en Chaves hem dat voordeden. Een gelukstreffer of het begin van een glanscarrière?

  Lopez wint bergrit in Ronde van de Toekomst

  4. Stefan Küng (Zwi-BMC)

  "De nieuwe Cancellara": een hele eer, maar ook een zware last om als renner dat label opgeplakt te krijgen. Stefan Küng is de nieuwe Zwitserse hoop en de vergelijking met Fabian Cancellara is niet uit de lucht gegrepen.

  Küng heeft net als zijn landgenoot een enorme motor, iets wat hij vaak op zijn tijdritfiets laat zien. In juli werd hij Europees kampioen op de weg én tegen de klok, maar nog straffer is zijn prestatie op het Zwitsers kampioenschap tijdrijden. Daarin werd hij tweede bij de profs, op amper 49 seconden van... Cancellara.

  Küng wordt Europees kampioen tijdrijden

  5. Sven Erik Bystrøm (Noo-Katjoesja)

  Krijgen we na "de nieuwe Cancellara" ook meteen "de nieuwe Hushovd"? Sven Erik Bystrøm maakt deel uit van een gouden lichting Noorse renners, samen met onder anderen Skjerping (neoprof bij Cannondale) en Enger (neoprof bij IAM).

  Bystrøm lijkt uit hetzelfde blok Noors eikenhout gesneden als eerder Hushovd en ook Kristoff. Die stronken gebruikte hij onlangs nog maar door wereldkampioen bij de beloften te worden.

  Bystrøm pakt de wereldtitel bij de beloften in Ponferrada