• home
 • video
 • pas verschenen

  "Volleybal is voorbeeld voor vrouwenvoetbal"

  Martens: "Naar het EK 2017 gaan."

  Het vrouwenvoetbal heeft grootse plannen. "We willen groeien naar 35.000 speelsters en willen ons plaatsen voor het EK in 2017", zegt Steven Martens, de CEO van de voetbalbond. Om die projecten te realiseren deed de voetbalbond inspiratie op bij het vrouwenvolleybal en is de opening van een topsportschool voor voetbal een belangrijke stap.

  Het vrouwenvoetbal zit met 27.000 speelsters in België al in de lift en CEO Steven Martens wil bij de jeugd nog meer meisjes bereiken. 35.000 voetbalsters is het doel.

  "We zijn al gegroeid. Er zijn meer meisjes die voetbal kiezen boven bijvoorbeeld hockey. De kentering is er al gekomen en het is al groter dan je denkt, maar we willen nog meer speelsters aantrekken."

  In Leuven is dit jaar een topsportschool voor voetbal opgestart. "We brengen hier de meisjes samen en kunnen de omkadering verbeteren. Deze school is een bouwsteen."

  Ook met goeie prestaties kan de sport groeien. "We willen naar het EK 2017 in Nederland, dat is ons doel. Onze Red Flames geven hun volle inzet en onder leiding van bondscoach Ives Serneels heb ik er veel vertrouwen in dat ze er veel zullen uithalen."

  "Het volleybal en het hockey zijn een voorbeeld, want daar werd bewezen dat een sterke nationale ploeg een impuls geeft naar de basis en het aantal inschrijvingen doet stijgen."

  "Uit het volleybal leerden we ook dat de topsportschool belangrijk is, maar ook de fase erna. Je moet voor een goeie combinatie zorgen van training, competitie en studies", zegt Martens.

  "Zonder BeNeLeague meer op Flames focussen"

  Het is wel een domper voor de ontwikkeling van het Belgische vrouwenvoetbal dat de BeNeLeague opgedoekt wordt. "Dat is inderdaad een tegenvaller", zegt Martens. "Maar we mogen niet bij de pakken blijven zitten. We moeten nu goed de opportuniteiten en de mogelijkheden bekijken."

  "We kunnen zonder de BeNeLeague meer focussen op de kwaliteit van de trainingen en ruimte genereren voor de nationale ploeg. Meer dan bij het mannenvoetbal moeten we bij de vrouwen wel de dingen vanuit de bond sturen."

  Serneels: "Juiste route met de Flames"

  Ives Serneels, de bondscoach van de Red Flames, was tevreden met de interesse voor de voetbalschool. "Ik ben zeker blij om te zien dat vele meisjes meteen geïnteresseerd zijn in dit project. Het is de bedoeling om op termijn de nationale jeugdploegen van hieruit te sturen."

  "Met de A-ploeg van onze Red Flames zitten we op de juiste route. Drie jaar geleden zijn we gestart met de selectie van de juiste meisjes met de goeie mentaliteit en talent."

  "Daarna wilden we op de FIFA-ranking stijgen, wat lukte. Daadoor zitten we wellicht in de tweede pot bij de loting van de EK-voorrondes."

  "We willen in 2017 absoluut aan ons eerste grote toernooi deelnemen met het EK in Nederland. Dat is realistisch, want we hebben steeds progressie gemaakt. De Flames komen ook op een leeftijd dat ze er klaar voor moeten zijn."