• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  F1-kenner Lammens: "Oververdiende titel voor Hamilton"

  Het doek is gevallen over het Formule 1-seizoen: Lewis Hamilton snelde gisteren in Abu Dhabi naar de wereldtitel. F1-kenner Stefaan Lammens heeft het over een "oververdiende titel" en weet ook waarom Mercedes dit seizoen zo dominant was. "Het heeft zijn huiswerk veel beter gemaakt dan de andere teams", legt hij uit.

  Sportweekend wilde van Stefaan Lammens weten of het een verdiende titel was voor Lewis Hamilton. "Als Nico Rosberg het WK had gewonnen, had ik het verdiend gevonden. Maar voor Hamilton is de titel oververdiend", luidt zijn analyse.

  "Hij heeft 11 van de 19 GP's gewonnen. Rosberg won er "maar" 5. De Duitser begon wel 11 keer vanaf de pole. Maar als je die niet verzilvert, koop je er niet veel mee."

  "Hamilton heeft ook ervaring. Het was al de vierde keer dat hij in de laatste wedstrijd nog in aanmerking kwam voor de titel. Het was wel nog maar één keer gelukt, in 2008. Rosberg zat voor het eerst in die situatie. Die ervaring moet hij meenemen naar volgend seizoen en er sterker van worden."

  Mercedes was dit seizoen een klasse sterker dan de andere teams. Was het dan ook een WK op twee snelheden? "Dat denk ik wel", zegt Lammens. "Mercedes was supersnel, de andere auto's waren snel. Maar dat is dus eigenlijk te traag."

  "Mercedes heeft vorig jaar zijn huiswerk veel beter gedaan. De bolides moesten volledig nieuw zijn: minder vermogen, milieubewuster en goedkoper. De auto's moesten volledig aangepast worden en dat heeft Mercedes op tijd gedaan. Het is aan topteams zoals Ferrari en Red Bull om daar lessen uit te trekken."

  Door de dominantie van Mercedes was het wel geen spannend seizoen. "Maar gelukkig hebben Rosberg en Hamilton het tot de laatste race spannend gehouden. Vorig jaar was Vettel op 4 GP's van het einde al zeker van de titel. Dat was pas saai."

  "Krijgen topteams volgend seizoen een derde auto?"

  Stefaan Lammens blikte ook al even vooruit op het nieuwe seizoen. "De overstap van Sebastian Vettel naar Ferrari: wat gaat dat geven? Fernando Alonso heeft er 5 jaar gereden en eindigde 3 keer tweede. Dat was frustrerend voor hem. Ferrari moet goed werk leveren en Vettel een goeie wagen geven. Maar hij zal zich moeten aanpassen. Het is dus afwachten of het zoveel beter zal gaan."

  "Nog een belangrijk vraagstuk: hoeveel teams zullen er zijn? Bij Caterham en Marussia is het zo goed als afgelopen. Formule 1 is enorm duur. Er is zelfs al voorgesteld om, als er niet voldoende teams zouden zijn, de topteams een derde auto te geven. Dan zouden talenten misschien een kans krijgen."

  "Dan denk ik ook aan Stoffel Vandoorne. De testrijder bij McLaren heeft het uitstekend gedaan in het GP2-kampioenschap, het opstapje naar de Formule 1. Maar de kans is toch klein: wellicht krijgen we ook in 2015 geen Belg in de F1."