• home
 • video
 • pas verschenen

  Lokeren: "Alle Lokeren-fans konden ticket kopen. Ongeacht naam"

  Lokeren heeft risico's willen vermijden voor de Europese match van vanavond tegen Trabzonspor. "Fans die de voorbije tien jaar een kaart hebben gekocht voor Lokeren, kunnen de wedstrijd bijwonen. Ongeacht hun naam", verduidelijkt de club nu. De politie wou de kans op rellen verkleinen en vermijden dat Trabzonspor-fans zich tussen de Lokerse mengen. "Is dit geen racisme?", vragen enkele gedupeerden zich af.

  Lokeren ontvangt vanavond Trabzonspor in de Europa League en trof een maatregel om rellen op de tribune te vermijden.

  Trabzonspor heeft verspreid over Europa (ook in België) een grote aanhang en het bezoekende supportersvak was dan ook in een mum van tijd uitverkocht. Dus leefde de vrees dat Turkse fans zich tussen de Lokerse aanhang zouden nestelen.

  "Dat trachten we dus te vermijden", zegt de Lokerse korpschef Patrick Trienpont in Het Nieuwsblad. "De capaciteit van het bezoekende vak werd al opgedreven van 400 naar 1.200 plaatsen."

  "Trabzonspor-fans die op tijd in actie schoten, konden zonder probleem een ticket kopen voor het bezoekende vak. En Lokeren-fans van Turkse origine met een abonnement of die recentelijk een Lokeren-match bijwoonden, kregen ook een ticket. Hen beschouwen we als echte Lokeren-fans."

  "Fans die de voorbije tien jaar een kaart hebben gekocht voor Lokeren, kunnen de wedstrijd bijwonen. Ongeacht hun naam", heeft de club verduidelijkt aan onze redactie.

  Die uitleg volstond niet voor enkele Lokeren-fans van Turkse origine. Ze noemen de regeling "racisme" en stapten naar het Centrum voor Gelijke Kansen.

  Voetbalcel: "Balanceren tussen wetgevingen"

  • De Voetbalcel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken pleegde vooraf overleg met de Lokerse politie. "Het is balanceren tussen enerzijds de antiracismewetgeving en het verzekeren van de openbare veiligheid", zegt Jo Vanhecke. "We denken zo spijtige supportersrellen te voorkomen."
    
  • Bij het Centrum voor Gelijke Kansen begrijpt men de klacht. "Het neigt naar indirecte discriminatie als iemand een ticket wordt geweigerd puur op basis van een Turks klinkende naam op een Belgisch paspoort."

  Reactie op de Facebook-pagina van "De Voetbalprofeet":