• home
 • video
 • pas verschenen

  Vijf op een rij en tiende van het seizoen voor Hamilton

  Het moment van de race: Hamilton gaat Rosberg voorbij.

  Met nog twee races op de kalender heeft Lewis Hamilton zijn koppositie verstevigd. De Mercedes-rijder verschalkte in de Grote Prijs Verenigde Staten ploegmaat en enige overgebleven rivaal Nico Rosberg. Daniel Ricciardo (Red Bull) mocht mee het podium op in Texas, maar doet nu ook mathematisch niet meer mee voor de wereldtitel.

  Nico Rosberg was op het "Circuit of the Americas" vanaf poleposition vertrokken, maar Lewis Hamilton hield zijn ploegmaat in zijn vizier.

  Net voor halfweg strafte hij een moment van onachtzaamheid bij Rosberg af. De WK-leider dook de bocht als eerste in en had de koppositie te pakken.

  Hamilton boekte niet alleen zijn vijfde zege op een rij, maar ook zijn tiende van het seizoen. Hij is de eerste Brit die daarin slaagt sinds Nigel Mansell (in 1992).

  Achter de ongenaakbare Mercedes-auto's won Daniel Ricciardo, met opvallende snor (foto), de strijd om de derde plaats. De Red Bull-rijder nam de twee Williams-bolides te grazen. Voor de wereldtitel komt Ricciardo niet meet in aanmerking. Hamilton heeft meer dan 100 punten voorsprong in het klassement.

  Ploegmaat en uittredend wereldkampioen Sebastian Vettel moest wegens een motorwissel vanuit de pits starten. De Duitser finishte na een knappe inhaalrace nog als zevende.

  In de WK-stand loopt Lewis Hamilton 7 punten uit op Nico Rosberg. De Brit telt nu 316 punten, Rosberg 292. Volgende week staat de GP van Brazilië op de kalender, twee weken later zijn er dubbele punten te verdienen in de finale in Abu Dhabi.

  Rosberg: "Hamilton was onklopbaar vandaag"

  • Lewis Hamilton (Mercedes): "Ik heb veel geluk, omdat ik over een uitstekende auto beschik én een uitstekend team. Nico Rosberg was erg snel in de kwalificaties, waarbij ik wat problemen had. Die heb ik vandaag rechtgezet. Eenmaal voorbij Nico heb ik de kloof proberen te behouden. Het hele jaar al pakken we deze risico's en dat blijf ik doen..."
  • Nico Rosberg (Mercedes): "Het is simpel: ik vond het goeie ritme niet in het begin van de race en voelde me pas in mijn sas, nadat Lewis mij voorbijgegaan was. Ik probeerde druk te zetten, maar het was te laat. Het was onmogelijk om hem vandaag te kloppen."
  • Toto Wolff (teambaas Mercedes): "Tien dubbels in één seizoen (zoals McLaren in 1988, red), dat is een record dat me veel plezier doet én het bewijs dat we goed werk leveren. Vanaf nu zijn we zeker dat een Mercedes-rijder het WK zal winnen. Hamilton heeft een voorsprong, maar met de dubbele punten op het einde wordt het wachten tot het einde."