• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Den Abeele: "Wereldbeker is niet langer toonaangevend"

  Peter Van Den Abeele in "overleg" met Belgisch bondscoach Rudy De Bie.

  Zondag wordt in Valkenburg de Wereldbeker veldrijden op gang gefloten. Toch is die competitie niet langer het belangrijkste regelmatigheidscriterium. "De belangstelling in het buitenland is gewoon niet groot genoeg", zegt UCI-coördinator Peter Van Den Abeele.

  Met nog amper zes crossen in drie verschillende landen (België, Nederland en Engeland) heeft de Wereldbeker veldrijden flink aan belang ingeboet doorheen de jaren. "De wereldbeker zou toonaangevend moeten zijn, maar dat is het nu totaal niet", zegt Van Den Abeele in de Mediahuis-kranten.

  Hoe dat precies komt, daar heeft de UCI-coördinator een pasklaar antwoord op. "Het heeft allemaal met centen te maken. In België staan de tv-zenders te springen om het veldrijden uit te zenden, maar in het buitenland is dat helemaal anders."

  "Daar moeten de organisatoren zelf voor de tv-productie instaan, wat het heel duur maakt. Plus: in het buitenland kunnen ze ook al geen inkomgeld vragen, er komt nu al bijna niemand kijken. Gevolg: de organisatoren geven op."

  "Met 150.000 euro kan je perfect een cross organiseren"

  Kan de UCI daar iets aan doen? "Vorig jaar hebben we in Rome een flink deel van de organisatiekosten op ons genomen, maar het enige wat we in ruil kregen, was kritiek. Dan wordt het natuurlijk moeilijk."

  "Het enige positieve aan deze editie van de Wereldbeker is dat we met Milton Keynes (Engeland) een nieuwe organisator hebben gevonden. Hopelijk blijft het niet bij deze ene keer, maar zijn we vertrokken voor een aantal edities."

  Toch betreurt Van Den Abeele de huidige gang van zaken. "Omdat je in de wereldbeker geen startgeld hoeft te betalen, kan je best zo een cross organiseren met een budget van 150.000 euro. Maar vaak is dat nog veel te veel geld voor buitenlandse organisatoren."

  "Durf in uw carrière investeren"

  De nieuwe regel van de UCI - de top vijftig van de UCI-ranking krijgt automatisch startrecht in de Wereldbeker - kreeg al heel wat kritiek. Ook uit België.

  "Als renners me zeggen dat het onmogelijk is om in die top vijftig te geraken, dan zeg ik steevast hetzelfde: "Durf in uw carrière te investeren". Plan een trip naar het buitenland om daar zoveel mogelijk punten te sprokkelen in een cross met een kleiner deelnemersveld."

  "Na afloop van het seizoen gaan we de maatregelen evalueren. Als blijkt dat het echt onmogelijk is om in de top vijftig te geraken, dan kunnen we bijvoorbeeld een categorie wedstrijden creëren, net onder de Wereldbeker, waar veel punten kunnen gescoord worden."

  Renaat Schotte sprak met Peter Van Den Abeele