• home
 • video
 • pas verschenen

  Derde dopinggeval bij Astana, UCI wil team onderzoeken

  Astana is het team van Tourwinnaar Nibali en manager Vinokoerov.

  Trekt de UCI de WorldTour-licentie van Astana in? De Internationale Wielerunie heeft de Licentiecommissie gevraagd om het management en het antidopingbeleid van de Kazachse ploeg te onderzoeken. Aanleiding is een derde dopinggeval in korte tijd bij het team.

  Na de broers Iglinski is nu ook de 22-jarige belofte Ilja Davidenok tegen de lamp gelopen. Hij werd eind augustus tijdens de Ronde van de Toekomst betrapt op het gebruik van anabole steroïden. Davidenok heeft wel nog recht op een B-staal.

  UCI-voorzitter Brian Cookson (foto) heeft Astana-manager Aleksandr Vinokoerov uitgenodigd voor een gesprek. Volgens de oud-renner (en dopingzondaar) treft zijn ploeg geen schuld. "Ik ga met advocaten naar hem toe en zal laten zien dat de renners uit eigen initiatief hebben gehandeld", aldus Vinokoerov. "De ploeg kan hier niets aan doen."

  Na de dopinggevallen van de Iglinski's, betrapt op het gebruik van epo, besliste Astana om de Ronde van Peking niet te rijden. Het team heeft al wel een licentie voor een nieuw seizoen in de WorldTour, de hoogste afdeling in het profwielrennen, gekregen. Of trekt de UCI die weer in?