• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Veldhoven: "India kan hier alleen maar baat bij hebben"

  De kop is eraf voor Harm van Veldhoven en co in India. De ex-coach van onder meer KV Mechelen speelde gisteren met zijn club Delhi Dynamos een eerste competitiewedstrijd. Sporza had een gesprek met Van Veldhoven over het scoreloze gelijkspel en zijn leven ginds. "Ik heb me hier aangepast, maar ik denk dat drie maanden wel zal volstaan."

  Harm van Veldhoven is de komende drie maanden aan de slag in de Indian Super League, een nieuwe competitie in India. Met zijn ploeg Delhi Dynamos, waar ook Kristof Van Hout en Wim Raymaekers spelen, kwam hij in zijn eerste match niet verder dan 0-0.

  "We hebben vrij dominant gespeeld en hebben veel kansen gecreëerd", vertelt Van Veldhoven bij Sporza Radio. "Maar een goal viel er helaas niet. Het was wel een hele ervaring. Zondag waren er bij Calcutta-Mumbai bijna 100.000 toeschouwers. Bij ons waren er 30.000, want Delhi is niet echt een voetbalstad."

  Waren die fans in het stadion echte voetbalkenners of kwamen ze meer voor het evenement? "Een combinatie", zegt Van Veldhoven. "Het voetbal groeit en dankzij de sterren (zoals Del Piero, Trezeguet, Pires, ...) is er belangstelling."

  "Daar is het ook om te doen, maar dat maakt het niet minder interessant. India kan alleen maar baat hebben bij de publiciteit en de professionele benadering. Door de sterren en internationale spelers is het niveau beduidend gestegen. Zo kan het land een nieuwe stap zetten."

  Is Van Veldhoven overigens verplicht om enkele Indiërs op te stellen? "In elke wedstrijd moeten 5 Indiërs spelen. Mijn kern telt 26 spelers: 14 Indiërs en 12 buitenlanders. Het is een enorme mengelmoes."

  "Ook de omstandigheden zijn we hier overigens niet gewoon. Tijdens onze match, toch 's avonds, was het nog 24 graden. Kristof Van Hout speelde met een ijsvest. Een speler verliest zo'n 3 kilo per match, dus moet je krampen na 70 minuten proberen te vermijden."

  Del Piero op de bank: "Hij had het er moeilijk mee"

  Een van de vedetten in de ploeg van Van Veldhoven is Alessandro Del Piero. Het Juventus-icoon moest gisteren wel op de bank beginnen. "De matchen volgen elkaar snel op en Del Piero traint nog maar drie weken met de groep. Hij had het er wel niet makkelijk mee, want hij wil alles spelen", zegt de Nederlander over de Italiaan, die na 38 minuten wel mocht invallen.

  "Hij is een echte prof die er alles aan doet om er te staan. Maar een coach moet zijn spelers beschermen en zorgen dat ze de hele competitie kunnen afwerken."

  "Echte armoede zien doet pijn"

  De competitie in India duurt amper drie maanden. Denkt Van Veldhoven al aan een verlengd verblijf? "Ik denk dat drie maanden genoeg is en dat ik daarna wel terugkeer. Maar ik heb me wel al aangepast en dat is eigenlijk vreemd."

  "In het begin schrik je als je mensen langs de kant van de weg ziet liggen, maar dat gevoel geraak je gewoon. Dat is een opvallende vaststelling."

  "Je draait mee in die wereld. Zo wordt ook alles op het nippertje geregeld. Onze wedstrijdkleding werd pas op de wedstrijddag geleverd. Je moet eigenlijk altijd een plan C hebben om zo goed mogelijk op de zaak in te spelen. Daar leer je mee omgaan. Dat is verfrissend, maar tegelijk vermoeiend."

  Durft Van Veldhoven dan, tot slot, te spreken van een cultuurshock? "In India zelf word ik al geconfronteerd met extreme dingen. Ik zie de rijkdom, maar ook de absolute armoede. Dat vind ik zeer vreemd."

  "Je ziet ook een enorme angst bij de mensen om hun job te verliezen. Anders hebben ze niets. Mensen lopen ook mee in het geheel en hebben geen eigen mening. Er zijn veel meelopers, die daardoor blijven hangen. En die echte armoede zien, dat doet toch wel pijn."

  Raymaekers: "Geen spijt van mijn keuze"

  "Ik ben een beetje teleurgesteld door het resultaat want we verdienden beter, maar ik ben wel enorm blij dat ik opnieuw kon spelen", vertelt Wim Raymaekers over zijn debuut aan La Dernière Heure.

  "Ik heb echt geen spijt van mijn keuze. Het is een ongelofelijke ervaring. Dit is misschien een opstap om een nieuwe club te vinden in januari."

  Alessandro Del Piero is de absolute ster van de Delhi Dynamos, maar ook doelman Kristof Van Hout krijgt veel aandacht. "De Indiërs zijn echt verwonderd over zijn lengte. Hij moet voortdurend poseren voor foto's", besluit Raymaekers.