• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Wellens is dé Belgische revelatie van 2014"

  Wellens ontbolsterde volledig, met o.a. de eindzege in de Eneco Tour.

  Met een hoofdrol in de Ronde van Lombardije heeft Tim Wellens zijn definitieve doorbraak zondag nog eens dik in de verf gezet. "Hopelijk kan hij volgend jaar de Tour rijden zonder veel druk op zijn schouders", zegt Paul Van Den Bosch, de persoonlijke trainer van het talent van Lotto-Belisol.

  "2014 was een uitzonderlijk jaar voor Tim", zegt Paul Van Den Bosch. "Hij won de Eneco Tour op een fantastische manier en werd in mei twee keer tweede in Giro-etappes. En Tim is nog maar 23 (!)."

  "Als er al mensen waren die niet overtuigd waren van zijn kunnen, dan zullen ze dat wel zijn sinds de Ronde van Lombardije. Het was prachtig hoe hij daar de finale openbrak in een koers van 260 km."

  Van Den Bosch (foto) leerde de capaciteiten van Wellens kennen in 2009, toen hij de piepjonge klimmer mocht begeleiden in het Lotto Cycling Talent Project. "Ik zag meteen dat Tim over heel veel talent beschikte."

  "Hij kan een heel hoog wattage per kilogram ontwikkelen, wat ideaal is om goed te klimmen. Bovendien is zijn absoluut wattage bijzonder hoog. Daardoor kan Tim ook goed uit de voeten op vlakke wegen. Een zeldzame combinatie, waardoor hij met heel veel reserve aan een slotklim kan beginnen in een grote ronde."

  "Maar wat vooral indruk op me maakt, is zijn zelfvertrouwen. Hij weet wat hij wil en legt de lat bijzonder hoog. Hij is een winnaar die wel met beide voeten op de grond blijft."

  "Had de grote stap nu nog niet verwacht"

  "Of ik verrast ben over de grote stap die Wellens dit jaar gemaakt heeft? Ja, toch wel. Ik wist dat hij die stap ooit zou zetten, maar zo vroeg in zijn carrière... dat had ik nooit verwacht", zegt Van Den Bosch nog.

  "De volgende uitdaging wordt de Tour, waar hij volgend jaar normaal gezien aan de start zal staan. Hopelijk kan Tim daar rijden zonder al te hoge verwachtingen en uitzoeken waar zijn mogelijkheden liggen. In de rittenkoersen van één week en klimklassiekers als Luik-Bastenaken-Luik zou hij volgend seizoen wel al moeten kunnen meespelen."

  Roze trui Matthews klopt Wellens in 6e Giro-rit

  Pirazzi is Wellens te slim af in 17e Giro-rit

  Wellens slaat dubbelslag in Eneco tour op La Redoute

  Beresterke Wellens eindigt 6e in Plouay

  Wellens sluit seizoen af met 4e plek in Lombardije