• home
 • video
 • pas verschenen

  Gilbert: "De Belgen moeten afwachtend koersen"

  In 2012 kroonde Philippe Gilbert zich in Valkenburg tot regenboogkoning, maar in Ponferrada staat de Waal niet op het lijstje met topfavorieten. Gilbert lijkt zich zelf ook neergelegd te hebben bij een bijrol, maar wil wel zijn duit in het zakje doen voor de andere landgenoten. "Als ik niet win, dan zie ik liever een Belg winnen dan een buitenlander."

  Philippe Gilbert reed gisteren met de rest van de Belgische selectie enkele rondjes op de WK-omloop. "Het is een mooi, maar heel technisch parcours", vertelde Gilbert vrijdag op het persmoment. "De klimmetjes en afdalingen maken het lastig."

  "Die eerste klim is niet zo lastig, je voelt die niet echt. De tweede helling is een mooie beklimming, maar het zal lastig zijn om daar het verschil te maken. Je moet daar veel sterker zijn dan de rest en dat ben ik momenteel niet", zegt een eerlijke Gilbert.

  "Ik heb de jongste weken niets gepresteerd en voel geen druk. Alles wat gebeurt, is bonus. Maar ik kan met mijn ervaring ook helpen en mee beslissingen nemen. Ik voel mijn conditie en benen het best. Ik ben ook altijd eerlijk geweest."

  Gilbert zal zondag dus misschien wel in dienst rijden van de andere Belgen. "Daar heb ik geen probleem mee. In Valkenburg won ik dankzij de ploeg, bij Boonen was het in Madrid ook zo. Winnen doe je niet alleen. En als ik zelf niet kan winnen, zie ik nog liever een Belg dan een buitenlander winnen."

  Welke tactiek moeten de Belgen zondag dan hanteren? "Wij hebben geen favoriet. We moeten afwachten, altijd mee zijn en spelen op de renner die vooraan zit. Bijna iedereen maakt een kans als hij mee is in een groepje."