• home
 • video
 • pas verschenen

  Zeilcoach Van Bladel: "Met 3 kandidaten voor top 8 in Tokio 2020"

  Emma Plasschaert (l) leert veel van Evi Van Acker (r).

  Een grote Belgische delegatie is deze week actief op het WK zeilen in Santander. Vooral in de Laser Radial is er weelde met Evi Van Acker en Emma Plasschaert en de opvolging lijkt al verzekerd. "Maar de buitenwacht is soms ongeduldig", zegt coach Wil van Bladel.

  Evi Van Acker en Emma Plasschaert proberen deze week op het WK zeilen in Santander een olympisch ticket te bemachtigen voor België in de Laser Radial. Daarvoor moet een van hen in de top 19 eindigen, want slechts één Belgische zeilster mag naar Rio.

  Van Acker (foto) veroverde brons in Londen en de talentvolle Plasschaert (20) lijkt klaar om na de Olympische Spelen van 2016 definitief de fakkel over te nemen van Van Acker, maar ook de 18-jarige Maité Carlier, dit jaar brons op het jeugd WK, klopt op de deur.

  "Emma en Maité beschikken allebei over het talent om door te stoten naar de wereldtop", zegt coach Wil van Bladel. "Evi heeft al bewezen dat ze naast talent ook over de wilskracht en discipline beschikt om zich volledig te richten op topsport."

  "Emma laat dat nu ook zien, maar ze moet daarin nog groeien. Maité heeft nog een lange weg af te leggen om hetzelfde niveau te bereiken. Presteren bij de senioren is nog iets anders dan bij de junioren, maar wij hebben wel vertrouwen in haar."

  "Evi geeft kennis door en Emma zal dat ook doen"

  De opvolging lijkt dus verzekerd en dat is geen toeval. "In 2009 hebben we het Talent Team opgestart met als doel sparringpartners op te leiden voor Evi en om later die jonge zeilers op weg te zetten naar een zeilcarrière. En dat lukt", zegt Van Bladel.

  "Zo leert Emma al enkele jaren van Evi wat er allemaal bij komt kijken om op het allerhoogste niveau te presteren. Evi heeft er geen moeite mee om haar kennis te delen en Emma absorbeert die snel."

  "De komende jaren zullen we Maité integreren in het team met Evi en Emma en uiteindelijk zal Emma haar kennis moeten doorgeven aan Maité. Dat was altijd het plan van deze zeilstructuur."

  "Zeilen is een complexe sport en Emma en Maité kunnen op elk vlak nog veel vooruitgang boeken. Soms is de buitenwacht wat ongeduldig, maar zeilen is een sport waar ervaring een heel belangrijke factor is."

  "Begeleidingsteam nog kunnen uitbouwen"

  Niet alleen bij de vrouwen in de Laser Radial-klasse ziet de Belgische toekomst er goed uit. "In de mannelijke disciplines duurt het langer om de top te bereiken", legt Van Bladel uit. "Sam Vandormael is net 21 geworden en het zal nog vier jaar duren voor hij aan de top komt."

  "Ik voorspel dat we op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio in zeker drie boten naar een plaats in de top 8 of het podium kunnen dingen. Want ook Tom Pelsmaekers en Levi Slap gaan doorbreken in de 49er-klasse. Daar ben ik sterk van overtuigd."

  "Ik heb er veel vertrouwen in", klinkt de Nederlandse topcoach optimistisch. "Maar alles hangt af van de persoonlijke wilskracht en discipline van de zeilers. Veel hangt ook af van het budget dat we nodig hebben voor training en wedstrijden om ervaring op te doen. En bovenal hebben we financiële middelen nodig om het begeleidingsteam te kunnen versterken en uitbouwen."