• home
 • video
 • pas verschenen

  Leekens na goeie start: "Dit is helemaal onverwacht"

  "Het zal met vallen en opstaan zijn, zoals het leven is."

  Tunesië is met een puike 6 op 6 aan zijn voorronde op de Africa Cup 2015 begonnen. "We zijn verre van top, maar bouwen iets op", zegt selectieheer Georges Leekens. "Alles moet geprofessionaliseerd worden, dat vraagt een paar jaar."

  Met een 2-1-overwinning tegen Botswana en een 0-1 in Egypte kon deze poulefase niet beter beginnen voor het Tunesië van Georges Leekens.

  "Dit is helemaal onverwacht", zegt Leekens aan Sporza. "We dachten 3 op 6 te kunnen halen, maar het is dus het maximum geworden." De beste twee landen stoten door.

  "Het was warm in Egypte, op en naast het veld. Egypte is een nieuwe ploeg aan het bouwen, maar het is daarom nog geen makkelijk land om tegen te spelen."

  "We hebben het verstandig opgelost. Normaal moesten we nog een penalty krijgen, maar het is misschien maar beter zo, want anders is iedereen hier meteen euforisch."

  "We hopen nu iets mee te graaien in onze twee wedstrijden tegen Senegal. Senegal is de favoriet in onze groep, met betere spelers die in het buitenland uitkomen."

  "We zijn verre van de top, maar stilaan zijn we iets aan het opbouwen. Er is nog wel een heel lange weg af te leggen, op alle vlakken. Het zal met vallen en opstaan zijn, zoals het leven is."

  "Lange werkdagen zijn een noodzaak"

  Eind maart verbond Leekens zijn lot aan de Tunesische voetbalbond. "Ik ben hier goed ontvangen, maar er is heel veel werk voor een perfectionist. We moeten alles professionaliseren. Ik hoop dit binnen een periode van twee jaar te kunnen doen."

  "Een goeie structuur en omkadering aangevuld met een goeie sfeer in de ploeg zijn de basis voor het succes. Ik klop 13 à 14 uur per dag gemiddeld, dat is noodzakelijk. We maken er ook een zaak van om het vertrouwen van het publiek terug te winnen. De fans waren het vertrouwen in het nationale elftal verloren."