• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Negen Belgen tekenen present op de Memorial Van Damme

  De nieuwe mascotte van de Memorial is een Smurf.

  Tarik Moukrime en Eline Berings, twee Belgische finalisten op het afgelopen EK in Zürich, zullen er niet bij zijn op de 38e Memorial Van Damme. Organisator Wilfried Meert haalt op 5 september wel negen andere Belgen en enkele internationale toppers naar het Koning Boudewijnstadion. "Een droomaffiche", vindt hij zelf.

  Vandaag stelde Meert de 38e editie van de Memorial Van Damme voor in het stadhuis van Brussel. Meert wist 49 medaillewinnaars van het afgelopen EK in Zürich naar Brussel te halen. Er nemen ook negen Belgen deel.

  Het gaat om Kevin Borlée en Julien Watrin (400 meter), Pieter-Jan Hannes (1.500 meter), Mathias Broothaerts en Cedric Nolf (verspringen), Philip Milanov (discuswerpen), Olivia Borlée (400 meter), Anne Zagré (100 horden) en Axelle Dauwens (400 meter horden).

  Eline Berings (foto) ontbreekt met een rugblessure. "Haar dokters hebben Eline aangeraden om een punt te zetten achter haar zomerseizoen om haar herfstseizoen niet in gevaar te brengen", zegt Meert. Ook Tarik Moukrime, in Zürich nog finalist op de 1.500 meter, is er niet bij.

  Een meerkampcompetitie is er niet tijdens de Memorial, maar Nafi Thiam zal wel aanwezig zijn en haar bronzen EK-medaille tonen aan het publiek.

  Geen Bolt, geen Jonathan Borlée, geen Mo farah

  Onder de internationale deelnemers zijn onder meer Justin Gatlin, Sanya Richards-Ross en Dafne Schippers. Maar er ontbreken ook een aantal (inter)nationale toppers. Jonathan Borlée is onvoldoende hersteld van de hamstringblessure die hem uit de finale van de 400 meter hield op het EK.

  Ook Usain Bolt en Mo Farah zijn er niet bij. "Van Bolt weten we al lang dat hij een sabbatjaar inlast", zegt Meert. "Behalve twee exhibitietoernooien in Rio de Janeiro en Warschau, loopt hij geen wedstrijden. Hij is hier ook al zes keer geweest. De mensen die hem zeker aan het werk wilden zien, hebben dat al gedaan."

  "Farah was sowieso niet voorzien, maar omdat we in Brussel een traditie hebben op de 10.000, zocht ik een manier om die afstand weer op de kaart te zetten."

  "Hij was eerst geneigd om ja te zeggen, maar in Engeland hebben ze hem zo veel geld geboden om een halve marathon te lopen, dat hij zichzelf niet financieel in de voet wilde schieten."

  Nog 6.000 tickets beschikbaar

  Meert liet op de voorstelling nog weten dat er nog 6.000 tickets beschikbaar zijn voor de Memorial. "De ticketverkoop verliep dit jaar wat stroever omdat alle aandacht naar het WK voetbal uitging", bekende Meert.

  "We hopen nog 2 à 3.000 tickets in voorverkoop aan de man te brengen. De loketten zullen de dag zelf dus geopend zijn."