Ga naar de inhoud

Van Moer: "Nicolay was in zijn periode outstanding"

 di 19 augustus 2014 13:38
Wilfried Van Moer heeft in zijn carrière één jaar samengespeeld met Jean Nicolay, die maandag op 76-jarige leeftijd overleden is. Van Moer is vol lof over de ex-Standard-doelman. "Hij had toen al de eigenschappen die een moderne doelman moet hebben."

"Jean Nicolay was echt een hele goeie doelman", zegt Wilfried Van Moer bij Sporza over de ex-Standard-keeper, die meer dan 500 keer voor Standard speelde. "Hij was een van de beste keepers van België."

"Jean was een sterke lijnkeeper met ongelofelijke reflexen, maar was ook technisch goed. Als we onderlinge wedstrijdjes speelden, wou hij altijd meedoen en was hij een van de betere spelers. Hij had toen al die eigenschappen die een moderne keeper moet hebben."

Wat weet Van Moer nog over de periode waarin hij samen met Nicolay bij Standard speelde? "Hij gaf me altijd een goeie indruk. Hij was wel een beetje speciaal, hij was de baas in de kleedkamer. Ik moest, als Vlaming, toch wel naar de Luikenaar luisteren."

"Hij wou ook altijd winnen en had geen gemakkelijk karakter. Wat ik daarmee bedoel? Hij kon niet tegen zijn verlies. Als we verloren, was hij kwaad op zichzelf en op iedereen en begon hij te schreeuwen. Maar dat is eigen aan goeie spelers. En als we na de match een pint gingen drinken, was het totaal anders. Hij was een toffe man."

Nicolay was ook acht jaar de nummer één bij de nationale ploeg. Waar plaatst Van Moer hem in de geschiedenis? "Na hem kwamen er nog grotere doelmannen, zoals Pfaff en Preud'homme. Maar hij mag bij het elitegroepje van de Belgische keepers gerekend worden. Zoiets is natuurlijk tijdsgebonden, maar in zijn periode was hij outstanding."