• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Plaetsen sluit eerste tienkampdag af op 10e plaats

  Van der Plaetsen viel terug op de 400m.

  Thomas Van der Plaetsen lijkt zijn medaille-ambities te mogen opbergen op het EK atletiek. Op de eerste dag presteerde hij te wisselvallig. De jonge debutant Niels Pittomvils staat halverwege 21e.

  Pittomvils (foto) kwam als eerste Belg in actie en werd derde in zijn reeks van de 100 meter. Hij finishte met een persoonlijk record: 11"23, een verbetering van zijn beste tijd met 11 honderdste seconde.

  Van der Plaetsen kwam een reeks later in actie en stelde teleur. Hij werd laatste in 11"25, waarmee hij een eind boven zijn persoonlijk record bleef. Heeft hij dan toch nog te veel last van zijn enkel, die hij enkele dagen geleden omsloeg?

  Sporza-commentator Marc Willems zag het somber in voor Van der Plaetsen: "Ik vrees dat de verhoopte medaille al weg is voor Van der Plaetsen", zei hij.

  Betere Van Der Plaetsen in het verspringen

  In het verspringen begon Van Der Plaetsen met een ongeldige sprong, zodat er bij zijn tweede sprong meteen druk op de ketel stond. Met een degelijke 7,54 meter nam hij die druk weg, hij werd meteen voorlopig tweede in zijn reeks.

  Met zijn derde sprong deed hij niet beter dan die 7,54 meter, hij werd in het verspringen achtste van alle 25 deelnemers. In de tussenstand rukte hij daarmee op van 21 naar 11.

  Niels Pittomvils liet bij zijn eerste sprong 6,88 meter noteren, zijn tweede was ongeldig en zijn derde een misser van nog geen 4 meter. Hij werd 23e en zakte in de tussenstand ook van 18 naar 23.

  Van der Plaetsen stoot persoonlijk record

  In het derde nummer van de dag schudde Van der Plaetsen de aarzelende start helemaal van zich af. Bij een eerste poging in het kogelstoten wierp hij 13,35 meter ver, een verdienstelijke worp, maar de Belgische medaillehoop leek niet tevreden.

  Bij zijn tweede en beste poging toonde hij waarom. Er zat duidelijk meer in. Van der Plaetsen schudde een persoonlijk record uit zijn mouw: 14,12 meter, net geen halve meter verder dan zijn oude record (13,65 meter).

  Pittomvils bleef een beetje onder de verwachtingen op dit nummer. Hij wierp bij zijn derde poging 13,33 meter, maar zijn record staat op 14 meter.

  Van der Plaetsen was dankzij zijn goeie worp opgerukt naar de elfde plaats. Maar daar zou het niet bij blijven...

  Van der Plaetsen maakt sprong bij hoogspringen

  Van der Plaetsen wist dat hij zijn slag moest slaan bij het hoogspringen. Tot 2,07 meter liet hij geen enkele steek vallen. Ook 2,10 meter, een hoogte die hij niet meer had gesprongen sinds 2011, werd bij de eerste poging geklaard.

  Maar 2,13 meter (4 centimeter onder zijn persoonlijk record) bleek te hoog gegrepen. Dat was het niet voor de Wit-Rus Kravtsjenka. Die evenaarde met 2,22 meter het kampioenschapsrecord voor een tienkamper. Kravtsjenka kwam zo ook aan de leiding.

  Niels Pittomvils presteerde behoorlijk goed. De EK-debutant had vaak meerdere pogingen nodig, maar uiteindelijk benaderde hij met een sprong over 1,98 meter wel zijn persoonlijk record, dat een centimeter hoger ligt.

  De pijp van de Belgen is uit

  Op de 400 meter, de afsluiten van de eerste tienkampdag, kwamen de twee Belgen de man met de hamer tegen. Van der Plaetsen kon in het eerste deel nog wel gelijke tred houden met het pak, maar hij kraakte in het tweede deel.

  Met zijn tijd van 50"41 bleef Van der Plaetsen ruim boven zijn persoonlijk record en zelfs zijn beste tijd van het seizoen kon hij niet benaderen. Van der Plaetsen zakte zo weg naar de achtste plaats.

  Ook bij Pittomvils was het beste eraf na een slopende dag. Hij was één honderdste seconde trager dan Van der Plaetsen en sluit de dag af als 21e op 23 overgebleven atleten.

  In de strijd om het goud deed de Duitser Kai Kazmirek een goeie zaak op de 400 meter. Hij heeft 129 punten voorsprong op Kravtsjenka. Daarachter houden de Duitser Abele en de Nederlander Sintnicolaas zich schuil. Voor Van der Plaetsen lijkt de sprong naar de medailles te ver.

  Van der Plaetsen: "Ik ga toch blijven vechten"

  "Ik heb gemengde gevoelens", zegt Thomas Van der Plaetsen over zijn eerste dag. "Dit is blijkbaar een moeilijk kampioenschap voor mij. Mijn tijden bij de loopnummers waren niet op niveau. Misschien ligt het aan mijn problemen met mijn voet? Ik weet het niet. De conditie is alvast goed."

  "Ik ga blijven vechten om in de positieve flow te geraken. Mijn tweede dag is het afgelopen jaar sterk verbeterd. Misschien kan ik mijn persoonlijk record nog breken."