• home
 • video
 • pas verschenen

  Frederik Willems stopt na het seizoen

  Willems stopt eind 2014 als beroepsrenner.

  Wielrenner Frederik Willems zet na dit seizoen een punt achter zijn carrière. "Het is al een tijdje beslist dat ik zou stoppen. Blessures zijn niet de druppel geweest in mijn besluit", zegt Willems, die morgen wordt geopereerd na een zware val op training begin deze maand.

  "Tijd om afscheid te nemen van mijn fiets. Op het einde van 2014 stopt mijn carrière als profrenner. Trots over de manier waarop ik het gedaan heb en de mensen waarmee ik heb gewerkt. Ik zou het niet anders hebben willen doen", schreef Willems deze namiddag op Twitter.

  Willems liep op 3 augustus een gebroken sleutelbeen, een gebroken schouderblad, gebroken ribben en een hersenschudding op, na een val op training. Maar zijn beslissing heeft niets te maken met zijn zware val.

  "Het is al een tijdje beslist dat ik zou stoppen", zei Willems tijdens de live-uitzending van de Eneco Tour op Sporza. "Vorige winter tijdens de lange trainingen heb ik mijn vrouw al laten weten dat ik niet wist of ik nog veel langer alles zou kunnen doen en laten voor het wielrennen."

  "De definitieve beslissing om te stoppen heb ik genomen tijdens de Dauphiné Libéré. Blessures zijn niet de druppel geweest in die beslissing. Ik ben 13 jaar prof geweest en het werd steeds moeilijker om helemaal voor mijn vak te leven."

  "Mijn dochter wordt groter en ik krijg steeds meet sociale contacten buiten de koers. Dan ga je meer nadenken over het leven na het wielrennen. Ik word ook 35 jaar en dan bereik je als topsporter toch de pensioenleeftijd."

  "Ik ga me verzorgen om nog een wedstrijd te kunnen meepikken"

  Morgen wordt Willems geopereerd aan de blessures die hij overhield aan zijn zware valpartij. Daarna wacht een revalidatie van twee maanden, maar Willems hoopt zijn carrière nog in schoonheid te kunnen afsluiten.

  "Hopelijk kan ik nog tot het einde van het seizoen fietsen. Ik ga me verzorgen om eventueel toch nog een wedstrijd te kunnen meepikken, al wordt dat heel moeilijk."

  "Op 18 oktober organiseer ik een groot afscheid met mijn supporters in Sint-Laureins. In de weken en maanden daarna zal ik wel zien wat er komt, maar ik droom er van om andere sporters te begeleiden."

  Steekkaart Frederik Willems

  Naam: Frederik Willems
  Geboren: 08/09/1979 in Eeklo

  Teams:

  2001-2002: Mapei-Quick Step
  2003-2004: Vlaanderen-T-interim
  2005-2006: Chocolade Jacques
  2007-2010: Liquigas
  2011-2014: Lotto

  Belangrijkste resultaten:

  2006: rit- en eindzege in Ster van Bessèges
  2006: ritzege in Ronde van Groot-Brittannië
  2009: eindzege in Driedaagse De Panne-Koksijde

  Willems finishte ook 4x in de Tour, 2x in de Vuelta en 1x in de Giro

  2009: Willems wint de Driedaagse De Panne-Koksijde