• home
 • video
 • pas verschenen

  Sergeant: "Voor ons is Van den Broeck geen verliezer"

  Sergeant: "Van den Broeck hoefde zich niet te excuseren"

  Daags na de klap voor Jurgen Van den Broeck in Risoul likt Lotto-Belisol zijn wonden. "Het is een pijnlijke vaststelling, maar Jurgen blijft een topsporter. Wij blijven hem ons vertrouwen schenken", zegt teammanager Marc Sergeant, die ook zijn excuses voor de ploegmaats niet nodig vond.

  Van den Broeck verloren gisteren vijf minuten en zag zijn podiumdroom verknald. "Dat was een pijnlijke vaststelling. We gingen ervan uit dat dat niet ging gebeuren."

  "Als je derde wordt in de Dauphiné geeft dat toch hoop. Dat heeft hij uitgesproken en ambitie tonen is toch ook belangrijk."

  "Hij doet er alles voor. Ik weet niet wat er verkeerd gegaan is, maar hij blijft een topsporter."

  De dokter ziet een aantal medische oorzaken. "Maar dat is speculeren. Gisteren zei hij heel de dag dat hij goed was, alleen op de laatste klim blokkeerde hij totaal."

  Hoe ziet Sergeant de rest van Van den Broecks Tour? "Vandaag wordt een vrij nerveuze koersdag en morgen is het rustdag. We moeten alles eens laten bezinken en bekijken wat mogelijk is in de Pyreneeën. Maar eerlijk: dat wordt moeilijk."

  "Blijven Jurgen ons vertrouwen schenken"

  Sergeant valt Van den Broeck niet af nu de klassementsambities gekelderd zijn. "We hebben hem altijd vertrouwen gegeven. We hebben hem door die heel moeilijke periode geloodst na de Tour vorig jaar, het herstel, de ups-and-downs in zijn prestaties."

  "Hij gaf ons veel vertrouwen in de Dauphiné en daarmee kwamen we naar de Tour. We kunnen nu niet zeggen dat het omgekeerde waar is."

  Van den Broeck (31) wordt al een dagje ouder, gaat het team op korte of langere termijn op zoek naar een klassementsalternatief? "Als we dat op Belgisch vlak gaan zoeken, is dat moeilijk. Hij is het enige."

  Sergeant noemt wel twee namen van youngsters: "Zolang Lotto de wielersport sponsort, investeert het team in de jeugd. We zijn bezig met Wellens (foto) en Vervaecke. Die jongens kunnen goed bergop rijden. Dat is de toekomst."

  "Veel stemmingmakerij die niet klopt"

  Van den Broeck voelde zich schuldig tegenover iedereen en sprak zijn spijt uit. "Dat hoefde voor mij niet", zegt Sergeant. "Ik denk dat hij voor zichzelf de druk zo hoog zet, dat hij op dat moment even breekt. Hij was heel oprecht."

  "Alle reacties deden hem ook veel pijn. Ik denk dat er dikwijls een stemmingmakerij rond Van den Broeck is die niet klopt. Hij wordt op voorhand al afgeschilderd als de verliezer, maar voor ons is hij dat zeker niet."