• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Twee steken er iets bovenuit"

  Voor Vandegoor zijn Nibali en Contador de twee topkandidaten.

  De Tour is tien dagen ver. Sporza-radiocommentator Christophe Vandegoor blikt terug en geeft alvast een pluim aan de organisatie: "Zij zorgden voor een van de mooiste parcours." Over de kansen van Jurgen Van den Broeck "is het koffiedik kijken".

  Het klimwerk in de Tour begon dezer dagen in de Vogezen. En wat hebben we geleerd? Het is heel duidelijk. Er zijn er twee die er ietsje bovenuit steken: ex-gele trui Nibali en zijn uitdager Contador.

  Meteen achter die twee volgt Richie Porte, die door het uitvallen van Froome eindelijk eens kan bewijzen hoe sterk hij is als wisselkopman bij Team Sky. Ze hebben nog niet veel moeten rijden bij dat team, dat is ook een interessant gegeven.

  Achter die drie groepeert zich een pelotonnetje van een man of zes, zeven. De Jurgen Van den Broecks van deze wereld: Mollema, Talansky, Rolland, Valverde ook. Die jongens hebben ambitie voor het podium. Vandaag richting La Planche des Belles Filles zal al duidelijk worden of die ambitie gerechtvaardigd is.

  Ik verwacht wel niet dat de hegemonie van Nibali, die heel rustig aan het fietsen is, vandaag al verstoord wordt door Contador.

  Koffiedik kijken wat Van den Broeck betreft

  Jurgen Van den Broeck kwam de eerste dagen goed door, maar viel dan drie dagen op een rij. In de eerste Vogezenrit kende hij een terugval.

  Het is koffiedik kijken wat Van den Broeck betreft, omdat je niet zelf in het lichaam van zo'n man kan kruipen. Feit is dat hij drie keer tegen de grond ging. Hij zegt zelf zonder erg. Maar dat heeft altijd een impact in zo'n supermager lichaam. Hij had zelf ook geen verklaring voor zijn tijdverlies.  

  Ik denk dat we vandaag meer gaan weten. La Planche des Belles Filles is een "zwart beest" voor hem. Als hij daar met de besten meekan, heeft hij weer vertrouwen getankt. Maar de cijfers liegen niet. Hij staat nu maar 13e en zal dus - net als Contador - iets moeten doen.

  Gallopin kan trui vandaag niet houden

  Tony Gallopin rijdt op de Franse feestdag in het geel La Planche des Belles Filles op. Ik denk niet dat hij die trui kan behouden. Gallopin kan vrij goed bergop fietsen, maar als man van de derde rij: niet bij de toppers en niet net daarachter.

  De jongen zal vanochtend ook druk gesolliciteerd worden door alle Franse media. Hij zal niet weten wat op hem afkomt. Dat komt er ook nog eens bij: het mentale aspect en het vermoeidheidsaspect.

  Plus: hij zal vandaag - en dat is misschien de omgekeerde wereld maar wel de realiteit - voor Van den Broeck moeten werken. Dat is de pikorde binnen Lotto-Belisol.

  Een van de mooiste parcours

  Om af te ronden wil ik een pluim voor de organisatie geven: we hebben de voorbije week gezien dat ze een van de mooiste parcours van de afgelopen jaren hebben uitgetekend.

  We hebben wel een paar saaie sprintetappes gehad, maar die mogen er ook zijn. Maar wel hier en daar gekruid met een Sheffield-aankomst bergop, met een kasseienrit en met nog boeiende etappes onderweg.

  Maar veel renners kijken nu toch al uit naar de rustdag, want ze zitten al op hun tandvlees. Het is zwaar geweest, met ook nog bijna iedere dag regen.

  Christophe Vandegoor