Ga naar de inhoud

Is "libero" Manuel Neuer het geheime wapen van Duitsland?

 vr 4 juli 2014 07:04
Manuel Neuer is de "libero" van Duitsland.
De Duitse doelman Manuel Neuer viel tegen Algerije op met een handvol interventies buiten zijn doelgebied. "Zijn manier van spelen is heel waardevol voor ons", zegt de Duitse bondscoach Joachim Löw in de aanloop naar de kwartfinale tegen Frankrijk.

Manuel Neuer speelde in de achtste finales als een soort van libero achter de Duitse viermansdefensie. De doelman van de Mannschaft raakte de bal liefst 19 keer buiten de grote rechthoek (bekijk ook de heatmap onderaan de pagina). Volgens bondscoach Joachim Löw geeft Neuers manier van spelen Duitsland een voordeel.

"Het laat onze verdedigers toe om hoger op te schuiven en de aanval beter te ondersteunen. Het gevolg is dat onze defensie vaak op de helft van de tegenstander speelt. Als je zo voetbalt, mag de keeper echt niet op zijn lijn blijven staan. Je hebt hem echt nodig om te voetballen dan."

"Op zulke momenten zie je ook de klasse van Manuel Neuer en de aparte kwaliteiten waarover hij beschikt. Hij functioneert als een libero achter de defensie en heeft ontzettend veel gevoel voor de lange bal."

"Manuel is voor een doelman technisch enorm sterk. Hij is heel goed aan de bal en hij kan ook de ruimte perfect inschatten. Net daarom moet hij in balbezit mee opschuiven. Op die manier is hij heel waardevol."

Lichte griep teistert Duitse selectie

De voorbereiding op de kwartfinale tegen Frankrijk is niet helemaal vlekkeloos verlopen voor de Duitsers. Zeven spelers kampten met lichte griep in de aanloop naar de wedstrijd. Verdediger Mats Hummels had door griep al verstek moeten laten gaan voor de vorige wedstrijd tegen Algerije.

"Maar donderdagochtend heeft iedereen wel meegetraind", relativeert bondscoach Joachim Löw. "De spelers hadden keelpijn, maar ik wil het niet dramatiseren. Ik denk niet dat het zo erg is. De problemen ontstonden door airco, het vele reizen en de temperatuurverschillen in de verschillende speelsteden."

De heatmap van Manuel Neuer tegen Algerije: