• home
 • video
 • pas verschenen

  Greipel sprint naar ritwinst, Gilbert eindwinnaar in Ster ZLM Toer

  Philippe Gilbert verovert de gele trui in de Ster ZLM Toer.

  André Greipel was de snelste in een massasprint in de laatste etappe van de ster ZLM Toer, voor Tyler Farrar. De rit werd gekleurd door een vlucht van Iljo Keisse, maar onze landgenoot werd op tien kilometer van de streep gegrepen. Philippe Gilbert wint het eindklassement.

  De slotetappe van de Ster ZLM Toer bracht de renners van Gerwen naar Boxtel. De biljartvlakke rit vormde een hapklare brok voor de sprintersploegen. Toch dachten twee renners het peloton te slim af te zijn.

  Iljo Keisse en de Nederlander Brian van Goethem tekenden voor de vlucht van de dag. Ze twijfelden niet en drukten het gaspedaal na de start meteen helemaal in. Ze fietsten een maximale voorsprong van ruim 5 minuten bij elkaar.

  Van Goethem bedreigde door zijn aanvalslust de gele trui van Gilbert. In de plaatselijke ronden werd het peloton dan uiteindelijk toch wakker. De voorsprong van de vluchters daalde gestaag en op tien kilometer van de meet was hun liedje uitgezongen.

  De sprintersploegen waren daarna aan zet. De titanen werden in positie gebracht, maar de finale werd ontsierd door een valpartij in de laatste twee kilometer. Het peloton viel helemaal uit elkaar en de weg lag open voor Lotto-Belisol. André Greipel (foto) twijfelde niet en sprintte overtuigend naar winst, voor de Amerikaan Tyler Farrar.

  Philippe Gilbert reed een alerte finale en wist zijn gele trui met succes te verdedigen. Onze landgenoot schrijft zo de eindwinst in de Ster ZLM Toer op zijn naam. Tim Wellens en Gianni Meersman vervolledigen het Belgische eindpodium.

  Gilbert: "Drie keer zelfde scenario"

  Philippe Gilbert heeft een sluitend plan om de Ster ZLM Toer te winnen en paste dat opnieuw toe. "Voor de derde keer win ik deze rittenkoers met dezelfde tactiek. Telkens was het scenario dat ik toesloeg in de rit door de Ardennen om dan in de slotrit alles te controleren."

  "Het maakt het wel speciaal dat het 3 keer naeen lukt. Ik had nog even geluk nodig, want er was een massale valpartij vlak naast mij. Gelukkig was ik er niet bij betrokken."

  Bert De Backer breekt schouderblad

  De slotkilometers van de slotetappe werden ontsierd door een zware valpartij, maar ook net na de start gingen enkele renners tegen de vlakte. Onder hen onze landgenoot Bert De Backer.

  De renner van Giant-Shimano gaf na zijn val op met pijn aan de schouder. Hij werd meteen overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd een breuk van zijn schouderblad vastgesteld.

  De Backer maakte deel uit van de 13-koppige voorselectie van Giant-Shimano voor de Ronde van Frankrijk. Hij zal nooit op tijd hersteld zijn en moet dus een kruis maken over zijn Tour-ambities.

  Uistlag rit:

  1. André Greipel (Dui) 174 km in 3u54'41
  2. Tyler Farrar (VS) - z.t.
  3. Robert Wagner (Dui) - z.t.
  4. Michael Van Staeyen (BEL) - z.t.
  5. Roy Jans (BEL) - z.t.
  6. Dylan Groenewegen (Ned) - z.t.
  7. Kenny van Hummel (Ned) - z.t.
  8. Gianni Meersman (BEL) - z.t.
  9. Johim Ariesen (Ned) - z.t.
  10. Mike Teunissen (Ned) - z.t.

  Eindklassement

  1. Philippe Gilbert (BEL) - 17u33'17
  2. Tim Wellens (BEL) op 12"
  3. Gianni Meersman (BEL) - 17"
  4. Paul Martens (Dui) - 24"
  5. Thomas Dekker (Ned) - 26"
  6. Dylan van Baarle (Ned) - 30"
  7. Albert Timmer (Ned) - 30"
  8. Wout Van Aert (BEL) - 32"
  9. Jos Van Emden (Ned) - 37"
  10. Tyler Farrar (VS) - 39"