• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jonathan Breyne en Michael Rogers witgewassen door UCI

  Jonathan Breyne voor de bewuste affaire.

  De UCI heeft de schorsingen van Jonathan Breyne en Michael Rogers opgeheven. De wielerbond had oren naar hun klachten over vlees dat met clenbuterol vervuild was. "Ik heb het gevoel dat de redelijkheid de bovenhand gehaald heeft", zegt hun advocaat Johnny Maeschalck.

  Rogers (foto) legde na de Japan Cup op 20 oktober een positieve dopingtest af, Breyne tijdens een kleine ronde in China in diezelfde periode. Beide renners bleken het verboden product clenbuterol in hun urine te hebben. Twee maanden later zette de UCI zowel Rogers als Breyne op non-actief.

  De 34-jarige Australiër van Tinkoff-Saxo en de Belg gingen door een diep dal. Jonathan Breyne, een 23-jarige Menenaar, zag het totaal niet meer zitten en nam een overdosis pillen. In een ziekenhuis in Gent konden dokters zijn maag leegpompen en werd zijn leven op het nippertje gered.

  Rogers en Breyne bleven hun onschuld staande houden en schakelden de nodige expertise in om dat te bewijzen. Zo hebben ze kunnen aantonen dat de positieve controle te wijten is aan vervuild vlees, dat beiden ervoor in China verorberd hadden.

  De UCI heft de schorsing van de twee op en zal hen verder niet vervolgen. De wereldwielerfederatie voegt er in één adem aan toe dat de aanwezigheid van clenbuterol in het lichaam een dopinginbreuk blijft, maar dat in landen als China en Mexico vervuild vlees aan de basis van een positieve test kan liggen en dus best niet gegeten kan worden. Als een renner positief test op clenbuterol na zijn aanwezigheid in die landen zal de UCI dat geval per geval bekijken.

  "De redelijkheid heeft de bovenhand gehaald"

  Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer stonden Rogers en Breyne bij in hun verweer tegen hun schorsing. "Dit is een redelijke primeur", zegt Maeschalck aan Sporza. "Zelfs Alberto Contador is in het verleden veroordeeld voor de aanwezigheid van clenbuterol in zijn lichaam (hoewel ook hij gecontamineerd vlees ter verdediging inriep, red). Ik heb het gevoel dat in deze zaak redelijkheid de bovenhand gehaald heeft."

  Maeschalck en zijn team, aangevuld met de nodige wetenschappelijke expertise, kregen de kans om hun cliënten goed te verdedigen. "Op 18 maart hebben we een schriftelijk verweer ingediend bij de UCI. De UCI heeft daarna gezegd dat de renners geen fout of nalatigheid ten laste gelegd kan worden." Rogers en Breyne reageren uiteraard bijzonder opgelucht, Breyne was zelfs tot tranen toe bewogen. "Ik kijk ernaar uit om mijn plaats in het peloton weer in te nemen", zegt Breyne, die rijdt voor To Win-Josan.