• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Cancellara doet het geraffineerder"

  Sporza-wielercommentator Michel Wuyts

  Een bewogen Ronde van Vlaanderen gaf Michel Wuyts weer veel stof tot analyse. "Cancellara was zonder meer de beste man in de koers, punt", zegt de wielercommentator gedecideerd. Volgende zondag acht hij de Zwitser wel niet onklopbaar in Roubaix: "Moeilijk kan ook." En na de talrijke nieuwe valpartijen herhaalt Wuyts zijn oproep om het peloton te verkleinen.

  "Mentaal overwicht Cancellera"

  "Dat Fabian Cancellara wederom de beste is, kan je wel stellen", begint Michel Wuyts over de Ronde van Vlaanderen.

  "Je kunt niet zeggen dat hij zo fors uithaalt als vorig jaar, toen was het overwicht nog groter. Nu doet hij het wel op een zeer geraffineerde manier."

  "Telkens is hij uit dat isolement geraakt: door door te zetten op de Oude Kwaremont, door het gat dicht te rijden mét Vanmarcke én vooral door zijn mentaal overwicht op te dringen in de finale naar de sprint toe. Dat is een huzarenstukje. Zonder meer de beste man in de koers, punt."

  "Vanmarcke wil van Cancellara af"

  Met Van Avermaet, Vanmarcke en Vandenbergh reden drie Belgen de finale. Toch won een Zwitser.

  "Ik heb heel wat sms'jes gekregen met de vraag: "Hoe kan het dat drie Belgen zich in de luren laten leggen door een Zwitser?" Wel, dat kan. We zijn anno 2014", antwoordt Michel Wuyts.

  "Vaderlandsliefde speelt niet op zo'n moment. Het gaat om het ploegenbelang en om het individuele belang. Alle drie wilden ze hun Ronde van Vlaanderen winnen."

  "Vanmarcke was rotsvast overtuigd dat hij kon winnen. Op drie kilometer van de streep haalt hij de kastanjes uit het vuur voor Cancellara, maar ik zie dat anders. Vanmarcke wil op dat moment van Cancellara af. Alleen staan de kracht en het mentale overwicht van Cancellara boven alles."

  Parijs-Roubaix: "Moeilijk kan ook"

  Kan iemand Fabian Cancellara volgende zondag bedreigen in Parijs-Roubaix? "Dat wordt moeilijk, maar moeilijk kan ook", weet Michel Wuyts.

  "Ik stel vast dat Cancellara niet verlost raakt van Vanmarcke. En in Parijs-Roubaix komt Vanmarcke nog beter voor de dag dan in de Ronde van Vlaanderen. Ik zie hem volgend weekend opnieuw in staat om bij Cancellara te blijven."

  "Van Avermaet moet dat ook kunnen. En die is zeer aanvalslustig. En de mannen van Omega Pharma-Quick Step moeten iets ondernemen. Ze moeten een plan uittekenen en anticiperen en Cancellara proberen te isoleren."

  "Waarom zou dat niet een keertje lukken? Het ene jaar is nooit zoals het andere."

  "120 tot 132 renners"

  Ook in de Ronde van Vlaanderen waren de valpartijen niet te tellen. Zijn de Vlaamse wegen nog wel geschikt voor topwedstrijden?

  "Ja", antwoordt Michel Wuyts. "En dan val ik in herhaling: op voorwaarde dat je het peloton uitdunt. Je merkt dat Dirk Demol, ploegleider van Cancellara, dat spoor volgt."

  "Herleid het peloton tot 20 ploegen van zes man. Dat maakt 120 renners. Het mogen er nog 22 van zes, of 132 renners worden. Dat lijkt me wel een haalbare kaart en een stap in de goeie richting."

  "Uiteraard zijn de Vlaamse wegen smal, maar als je die renners daar vandaan haalt, verlies je het karakter van die specifieke koersen. Dat moet je behouden."

  "En in de Ronde van Frankrijk koersen ze veelal op brede wegen. Ook daar vallen ze bij de vleet. De eerste week was vorig jaar een groot kerkhof. Vraag het maar aan Jurgen Van den Broeck."