• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wijsmans kampioen in China: "Maaseik heeft mijn nummer"

  Wijsmans (r) met ploegmaat Frederic Winters (l).

  Wout Wijsmans is in zijn eerste seizoen bij Peking meteen Chinees kampioen in het volleybal geworden. "Ik wil hier graag nog een jaar bijdoen", zegt Wijsmans, die nog een verleden heeft bij Maaseik, dat het nu minder goed doet. "Of ze mogen bellen? Ja."

  Wijsmans vertelt aan Steffy Merlevede het verhaal van de finale. "We speelden tegen Sjanghai, dat het hele seizoen nog niet verloren had", zegt hij. "De eerste wedstrijd, thuis, wonnen wij met 3-2. Maar de tweede, in Sjanghai, verloren we zwaar met 3-0."

  "Iedereen dacht toen dat Sjanghai kampioen zou worden. Maar we wonnen de derde wedstrijd, ook in Sjanghai, met 3-1. We hebben dus toch wel voor de verrassing gezorgd."

  Wat vond hij van zijn eigen wedstrijd? "Goed. Zondag had ik een mindere dag, maar vandaag was ik heel goed. Maar dit is vooral een ploegprestatie."

  En het niveau van China, hoe moeten we dat zien? "Heel hoog is dat niet. Nu zijn er wel vier of vijf ploegen met buitenlanders, tegenover vorig jaar alleen Peking. Door de ervaring van die buitenlanders gaat het niveau wel wat omhoog."

  "Maar het is niet te vergelijken met het niveau in België of de topcompetities in Europa. Het doel is wel om daar langzaam naar toe te groeien."

  Mag Maaseik Wijsmans bellen? "Ja"

  Wijsmans wordt in juli 37, begint hij dat te voelen? "Ik voel me nog heel goed", zegt de volleybaltopper. "De competitie is hier ook wel korter. Er worden veel wedstrijden gespeeld, maar in een ander ritme, anders dan in Europa of Italië."

  "Het is wel mijn bedoeling om er nog een jaartje bij te doen. Ik heb het hier in China heel erg naar mijn zin. Mijn kinderen gaan hier naar een internationale school en mijn vrouw leert Chinees."

  "Zonder het volleybal zou het voor ons moeilijker zijn om naar hier te komen. Als het kan, zou ik hier dus nog graag een jaar bijdoen."

  En België? "Ik heb nog geen aanbiedingen uit België gekregen, maar zeg nooit nooit. Van Maaseik ook niet, nee. Ik heb gezien dat ze het dit jaar moeilijk hebben. Maar ze hebben ook wel pech gehad, door de blessure van Jelte Maan onder meer."

  "Voor Maaseik is dit niet leuk, maar voor het Belgische volleybal is het op langere termijn misschien wel goed dat ook andere ploegen het nu goed doen, zoals Antwerpen." Maar Maaseik heeft dus nog niet gebeld? "Nee. Ze hebben mijn telefoonnummer. Als het ervan zou komen, dan zien we wel. Of ze mogen bellen? Ja."