• home
 • video
 • pas verschenen

  Hasi: "Niet ineens champagnevoetbal vragen"

  Besnik Hasi staat zondagavond tegen Oostende voor zijn vuurdoop als Anderlecht-coach. Hasi, die overnam van John van den Brom, heeft zijn boodschap overgebracht aan de spelers, maar tempert ook de verwachtingen. "Je kunt geen wonderen op zeven dagen verwachten."

  Besnik Hasi mag zondagavond (18u) voor het eerst als hoofdcoach plaatsnemen in de dug-out van Anderlecht. "Maar voor mij is er niet zoveel veranderd", zegt Hasi bij Sporza. "Al heb ik nu wel het laatste woord over alles wat we doen."

  "Ik heb in deze korte periode geprobeerd om tactische discipline en organisatie in de ploeg te krijgen. Ik heb mijn basisprincipes aan de spelers uitgelegd. Daar gaan we vanuit. Voor de rest zullen we elke week een ander accent leggen, afhankelijk van de tegenstander."

  "Ik hoop zondag een goeie organisatie te zien, met spelers die er voor willen gaan, met een vechtersmentaliteit. Als dat er is, zitten we in de goeie richting. Maar in zeven dagen kun je ook geen wonderen verwachten."

  "Als je naar het recente verleden kijkt, kun je niet ineens vragen dat er champagnevoetbal komt. Veel spelers hebben een vertrouwenscrisis. Ik wil duidelijke afspraken, om de jongens hun kwaliteiten te laten gebruiken. Dan kunnen we nog mooie dingen laten zien."

  "Sommige spelers op hun beste positie"

  John van den Brom leek een heel seizoen op zoek naar een basiself en spelsysteem. Heeft Hasi wel de knoop doorgehakt? "Zondag start de ploeg waarvan ik denk dat het de beste is."

  "Maar na die match heb ik nog twee weken (voor de start van de play-offs) om spelers in te passen. Ik kan wel zeggen dat sommige spelers op hun beste positie zullen spelen", vertelt Hasi.

  Merkte de nieuwe Anderlecht-coach ook meer gretigheid op training? "Jongens die minder gespeeld hebben, zijn gemotiveerd om zich te bewijzen. We hebben goed en genoeg getraind, ook tactisch. Ik hoop dat we daarvan toch een paar dingen in de match zullen zien."

  "Debuut van Vercauteren? Elk begin is anders"

  Sporza herinnerde Hasi nog eens aan het debuut van Frank Vercauteren bij Anderlecht. Vercauteren nam in 2005 als assistent het roer over van Hugo Broos, die toen de laan werd uitgestuurd. Zijn eerste match als hoofdcoach verloor Vercauteren tegen ... Oostende. "Ik zat toen geblesseerd op de tribune", herinnert Hasi zich nog. "Elk begin is anders. Laat ons hopen dat het voor mij niet zo zal zijn."