• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Lierde: "De winter is ondanks de vieringen zeer goed verlopen"

  "Ik heb met de druk leren leven."

  0 / 0

  "Ik heb met de druk leren leven."

  Komend weekend pikt Frederik Van Lierde de draad op met de triatlon in Abu Dhabi. Hij won de wedstrijd in 2012 en 2013 en wil er dit jaar nog eentje aan vastplakken. "Mijn voorbereiding is alvast goed verlopen", zegt de Sportman van het Jaar.

  Van Lierde was al een wereldtopper in zijn vak, maar zijn overwinning in Hawaï in oktober heeft pas alle deuren geopend. Onze landgenoot werd bedolven onder de prijzen en werd uitgenodigd op elk feestje dat zichzelf ernstig nam.

  "Mijn winter was een beetje anders dan de voorgaande jaren door de vele verkiezingen en prijsuitreikingen, maar hij is goed verlopen", zegt Van Lierde vanuit Abu Dhabi aan Sporza.

  "Ik heb me heel goed kunnen concentreren op mijn trainingen. Ik heb tijdens de wintermaanden in totaal een tiental weken in het buitenland doorgebracht. Enkele keren in de buurt van Alicante en de laatste stage op Lanzarote."

  "Ik ben dus goed voorbereid en kijk er echt naar uit om zaterdag weer in competitie te treden. Of ik druk voel? Ik heb daarmee leren leven, ook om als favoriet aan de start te komen. Op dat vlak zal er niet veel veranderen door Hawaï. Ik leg vooral mezelf druk op, kwestie van weer op het hoogste niveau te kunnen presteren."

  "Deze wedstrijd betekent meer fietsen en minder lopen"

  Abu Dhabi is geen gewone triatlon, de afstanden verschillen van een echte Ironman. Van Lierde: "Een Ironman is 3,8 kilometer zwemmen, 180 fietsen en een marathon lopen. In Abu Dhabi zwemmen we 3 kilometer, fietsen we 200 kilometer en lopen we 20 kilometer."

  "Meer fietsen dus en minder lopen, dat vereist een specifieke voorbereiding. Anderzijds is dat goed, want dan moet je aan het begin van het seizoen minder recupereren van een marathon."

  "Het klopt dat een aantal concurrenten er niet bij zal zijn, want er is tegelijkertijd een Ironman in Australië. Maar er komt vier man uit de top 11 van Hawaï aan de start, dat is toch niet mis, hé."

  "Woensdag was het hier 37 graden, behoorlijk warm dus. Maar zaterdag tijdens de wedstrijd voorspellen ze 20 graden, dat valt dus nog mee."

  "Ik wil hier presteren, als wereldkampioen wil je dat overal. Ik wil respectvol met die titel omgaan. Mijn belangrijkste doelen dit jaar? Hawaï is en blijft de voornaamste wedstrijd, maar ook op het EK in Frankfurt wil ik bijvoorbeeld goed zijn."

  "Ik wil in het algemeen nog sterker worden"

  Luc Van Lierde, zijn trainer, zegt dat Frederik op zijn 34e nog altijd progressiemarge heeft. Frederik Van Lierde: "Luc bedoelt daarmee dat ik nog meer volume en intensiteit aankan. We proberen er gewoon elk jaar nog een schepje bovenop te doen. Dat is nodig om te evolueren en de concurrentie aan te kunnen. Het is niet verstandig om één discipline te versterken, want zo zou je de andere kunnen verzwakken. Ik wil gewoon in het algemeen sterker worden."